POLITIČKI POTRES I SUDSKI PROCES GODINE: „Pad Debevca težak je udarac ne samo za Izetbegovića, već i za Dodika, kao i za Dragana Čovića…“

Procesi pozitivnih promjena u BiH teku sporo, ali neumitno. I nastaviće se.

  • Mini market

  • 26. Dec. 2023  

  • 0

Pad Ranka Debeveca, predsjednika Suda BiH, koji je, zajedno sa Osmanom Mehmedagićem Osmicom, bivšim šefom OSA BiH, izigravao Gospodara života i smrti i sebi dozvolio da, zbog kriminalnih razloga, ličnih interesa, odbrane zločinačke nomenklature koja je tada vladala, prisluškuje sudije i tužioce Suda BiH, jeste skandal bez presedana, ali je i dosad neviđen napredak u pravosuđu BiH.

Hapšenje Debevca je ogroman iskorak, jer će se bilo koji predsjednik Suda BiH teško, bolje rečeno, nikako usuditi na kriminalno upadanje u tuđe živote i njihovo kontrolisanje. Ko god bio na čelu OSA BiH ili drugih agencija, kojima taj sud odobrava mjere praćenja, moraće, izvan svake razumne sumnje, podnijeti vrlo vrlo detaljno obrazložen zahtjev za prisluškivanje, piše novinar Slobodan Vasković, te dodaje:

-Naravno, hapšenje Debeveca i Osmice je samo dio rješenja ovog ogromnog problema, ilegalnog prisluškivanja, jer i policije imaju pravo na takve postupke, tako da će se morati nastaviti čistiti, a ima materijala itekako. Najvažnije od svega jeste da je “riba” počela da se čisti od glave i da, kada su Debevec i Osmica u pitanju, nije riječ o “sportskom ribolovu”, već hvatanju “kapitalaca”.

Treba znati i da je Osmica Debeveca držao “u šaci”, što nije nikakvo opravdanje za suspendovanog predsjednika Suda BiH; Štaviše, to mu je dodatno otežavajuća okolnost što je sebi dozvolio da bude lutka. I ne samo Osmicina, odnosno Bakira Izetbegovića.

Osmica jeste Izetbegovićev, uvijek je i bio, ali Debevec, na čelu Suda BiH, je kompromis Izetbegovića, Dodika i Čovića.

Štaviše, upravo je Milan Tegeltija, sadašnji Dodikov savjetnik, nekadašnji predsjednik VSTS, bio ključna osoba da Debevec dobije prvi mandat predsjednika Suda BiH, 16.12.2016. (na dužnost je stupio u januaru 2017. godine.) I za reizbor Debeveca, januara ove godine, ključni su bili Dodikovi kadrovi u VSTS, tako da njegova (Dodikova) priča kako on “nikada nije vidio Debeveca” nije ništa drugo do još jedna u nizu neistina. Debevec je reizabran, iako je imao disciplinski postupak i lagao VSTS, a imao je i neprimjerene kontakte sa licem protiv koje se vodi postupak pred Sudom BiH. Osmica, sjetićete se. Pad Debeveca težak je udarac ne samo za Izetbegovića, već i za Dodika, kao i za Dragana Čovića.

Telefon koji je Debevec pokušao da sakrije i prokrijumčari preko svoje advokatice Vasvije Vidović iz SIPA, gdje je priveden na saslušanje, daće brojne odgovore o tome sa kim je sve Debevec komunicirao i, što ne reći, poslovao.

Ma koliko se činilo da je, nakon pada Debeveca i Osmice, najviše udaren Izetbegović, gotovo u istoj mjeri je pogođen i Dodik. Čović, kao i obično, “optimistično” ćuti.

Debevec je bio “najveća nada” Dodika da će uspjeti da “riješi” svoje slučajeve pred Sudom BiH. Ta nada je sada zgasnula. Ono što je u ovom trenutku najinteresantnije pitanje u vezi tog trećeg telefona, jeste da li se u njemu nalaze “ključne riječi”: Dodik, tajno, torba, spis, Apelaciono vijeće… 

Pitanje je i koliko će Debevec da šuti o svemu što je počinio; Ne bih rekao dugo, za razliku od Osmice koji neće progovoriti, zaključio je Vasković. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...