AMERIKANCI U AKCIJI: Joe Biden naredio napad na proiransku grupu nakon udara dronom...

-Predsjednik ne stavlja veći prioritet od zaštite američkog osoblja koje služi u opasnosti. Sjedinjene Države će djelovati u trenutku i na način po našem izboru ako se ovi napadi nastave, rekla je Watson.

  • Svijet

  • 26. Dec. 2023  26. Dec. 2023

  • 0

Predsjednik Joe Biden naredio je američkoj vojsci da izvrši uzvratne zračne napade na grupe milicija koje podržava Iran nakon što su tri američka vojnika ranjena u napadu dronom u sjevernom Iraku, piše AP.

Glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Adrienne Watson rekla je da je jedan od američkih vojnika zadobio teške povrede u napadu koji se dogodio ranije u ponedjeljak. Milicija koju podržava Iran, Kataib Hezbollah i pridružene grupe, pod okriljem militanata koje podržava Iran, preuzele su  odgovornost za napad u kojem je kjorišten jednosmjerni dron.

Biden, koji provodi Božić u predsjedničkom odmaralištu u Camp Davidu u Marylandu, upozoren je na napad od strane savjetnika za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jakea Sullivana ubrzo nakon što se dogodio i naredio je Pentagonu i njegovim najvišim pomoćnicima za nacionalnu sigurnost da pripreme opcije odgovora na napad na zračnu bazu koju koriste američke trupe u Erbilu.

Sullivan se konsultirao sa ministrom odbrane Lloydom Austinom. Bidenov zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost, Jon Finer, bio je s predsjednikom u Camp Davidu i sazvao je glavne pomoćnike da pregledaju opcije, prema američkom zvaničniku, koji nije bio ovlašten da javno komentira i zatražio je anonimnost.

U roku od nekoliko sati, Biden je sazvao svoj tim za nacionalnu sigurnost na poziv u kojem su Austin i general CQ Brown, predsjedavajući Združenog gemeralštaba, upoznali Bidena o opcijama odgovora. Biden je odlučio da gađa tri lokacije koje koriste Kataib Hezbollah i pridružene grupe, rekao je zvaničnik.

Američki napadi izvedeni su u utorak oko 4:45 ujutro u Iraku, manje od 13 sati nakon što je napadnuto američko osoblje. Prema američkoj Centralnoj komandi, u uzvratnim udarima na tri lokacije, "uništeni su ciljani objekti i vjerovatno ubijen niz militanata Kataib Hezbollaha".

-Predsjednik ne stavlja veći prioritet od zaštite američkog osoblja koje služi u opasnosti. Sjedinjene Države će djelovati u trenutku i na način po našem izboru ako se ovi napadi nastave, rekla je Watson.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...