STIGLA REAKCIJA ELMEDINA KONAKOVIĆA: "Ako Dodik izabere put konflikta neće biti dobro ni njemu ni onima koji to slijede" (VIDEO)

Smatra da Dodik time odvodi RS u potpunu izolaciju i to nakon što je Evropska unija konačno otvorila vrata BiH.

  • Politika

  • 28. Dec. 2023  28. Dec. 2023

  • 13

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković upozorio je da predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata i predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik ima dva jasna izbora, evropski - koji donosi perspektivu, boljitak i bolje uslove života za sve građane Bosne i Hercegovine, te konfliktni - siromaštvo i administrativne probleme. Konaković je to izjavio danas, komentarišući još jednu Dodikovu prijetnju da će proglasiti nezavisnost entiteta RS ukoliko visoki predstavnik Christian Schmidt nametne zakon o državnoj imovini.

"Kakav je to ambijent ili budućnost nekog entiteta koji bi pokušao potražiti nezavisnost i koje bi to zemlje priznale RS", izjavio je Konaković.


Smatra da Dodik time odvodi RS u potpunu izolaciju i to nakon što je Evropska unija konačno otvorila vrata BiH.

"Ako bude izabrao put konflikta, upozoravam da neće biti dobro ni njemu, ni onima koji to slijede", upozorio je šef bh. diplomatije.

Konaković je stava da se dosad pokazalo da kompromisi imaju efekte i da su donijeli rezultate. Smatra da je protekla godina bila teška, ali vrlo uspješna te da će naredna biti još izazovnija.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona, kazao je da će struka uskoro privesti kraju stavove, nakon čega će to rješavati politika.

"Dogovorili smo se da krajem januara koalicijski partneri u Federaciji održe veliki skup, na kojem ćemo razgovarati o tim temama. Zanima nas implementacija presuda međunarodnih sudova, kako bi naše kolege imale mogućnost kandidature za Predsjedništvo u cijeloj BiH", istakao je.

Dodao je da je stranka Narod i Pravda ponudila elegantna rješenja, određivanje mjere etničkog i građanskog u boljem omjeru, jer danas dominira etničko.

Nakon što je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt zaprijetio da će nametnuti tehničke izmjene izbornog zakonodavstva radi zaštite integriteta izbornog procesa, ukoliko ga parlamentarne strukture u BiH ne usvoje u kratkom roku, jučer je održan sastanak članova Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine i predstavnika parlamentarnih stranaka.

Predstavnici Trojke i SDA podržavaju uvođenje novih tehnologija u izborni proces i predložene izmjene, dok HDZ tvrdi da je potrebna cjelokupna reforma Izbornog zakona koja će uz tehničke izmjene osigurati i izbor legitimnih hrvatskih predstavnika u vlasti.

Predstavnici stranaka iz Republike Srpske se također protive nametanju izmjena, jer smatraju da visoki predstavnik nelegitimno djeluje u BiH, zbog čega i ne poštuju njegove odluke.
Govoreći o stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH, Konaković je kazao da čeka dan kad će oni otići, ali da je to za sada nemoguće.

"Upravo je taj Ustavni sud pod stalnom paljbom onih koji traže da strane sudije odu, što bi zapravo značilo samo izlazak iz sistema koji će da sruši Ustavni sud", kazao je Konaković te poručio da je to najvažnija institucija zaštite ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, prenosi Fena.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...