BOLNICE U KOLAPSU: Zdrastveni sistem Njemačke pred pucanjem

Bankrot više zdrastvenih ustanova sve izvjesniji

  • Evropa

  • 28. Dec. 2023  

  • 0

Prema procjenama Njemačkog bolničkog udruženja (DKG), u toj zemlji će u narednoj godini bankrotirati više klinika nego ikada ranije, a razlog su sve veći troškovi angažovanja osoblja i potrošnog materijala.

"Bilježimo znatno više nesolventnosti nego inače, 2024. prijeti da bude rekordna godina po broju bankrota. U 2023. već je zabilježeno 40 bankrota, naredne godine ovaj broj će se potencijalno udvostručiti zbog velikog rasta troškova zapošljavanja osoblja", izjavio je šef DKG-a Gerald Gaß za "Spiegel".

Oko polovine klinika (54 posto) prijavilo je negativan godišnji saldo u 2022, a očekuje se da bi mogao da poraste na više od tri četvrtine (78 posto) do kraja 2023. Prema istraživanju, 71 posto bolnica očekuje dalje pogoršanje stanja u 2024. godini. Samo četiri posto očekuje poboljšanje.

Porast nelikvidnosti bilježi se i u ustanovama fokusiranim na zdravstvenu njegu – iako još nije zabilježen pad broja ugovora na polju ambulantne ili stacionarne njege, zasad je dva posto manje slobodnih mjesta u staračkim domovima za godinu dana.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...