TESLA U PLAMENU: Za gašenje električnog auta potrošili su više od 135.000 litara vode (VIDEO)

Svima su jasne prednosti električnih automobila nad konvencionalnim, kao i očiti nedostaci. Osim sklonosti požaru, velik je nedostatak i teško gašenje jednom kad izbije.

  • Auto

  • 29. Dec. 2023  29. Dec. 2023

  • 0

Vatrogasci su se morali pomučiti kako bi ugasili buktinju.

Svima su jasne prednosti električnih automobila nad konvencionalnim, kao i očiti nedostaci. Osim sklonosti požaru, velik je nedostatak i teško gašenje jednom kad izbije.

Vatrogasci se redovito muče gašenjem požara na električnim automobila. Primjenjuju se brojne inovacije, od posebnih prekrivača do posebnih materijala za gašenje, ali i dalje prevladava klasičan postupak s vodom. 

Ako automobil nije moguće uroniti u neki bazen s vodom, onda se mora obilato zalijevati vodom i hladiti. A to može potrajati, što znači da će i potrošnja vode biti višestruko veća nego u slučaju gašenja požara na običnom automobilu.

Potvrđuje to i događaj od ovog Božića, kad su oko 23 sata vatrogasci iz Pine Levela zaprimili poziv. 

Uslijed prometne nesreće stradao je Teslin Model Y, koji se ujedno i zapalio. Vozač je pobjegao na vrijeme i spasio se, dok je automobil, usprkos brzom dolasku vatrogasaca, izgorio u potpunosti. Gašenje požara trajalo je preko sat vremena, a vatrogasci su na koncu potrošili preko 135.000 litara vode.

To je bar 36 puta više nego što je potrebno za gašenje požara na običnom automobilu. Primjera radi, govorimo o količini vode koju potroši prosječna četveročlana obitelj tijekom godine dana.

U svojem postu naglasili su da su "požari električnih vozila neobični i predstavljaju jedinstvene izazove i opasnosti za vatrogasce" jer se mogu "ponovno zapaliti satima ili danima nakon što su ugašeni". Pritom se generiraju temperature veće od 2500°C. "Dim iz ovih gorućih električnih automobila proizvodi fluorovodik i klorovodik. Oba su otrovna i zahtijevaju od vatrogasaca nošenje zaštite", napomenuli su. 

(Index.hr) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...