IRAN OBJESIO TROJICU MUŠKARACA I ŽENU: "Sarađivali su s cionistima"

Teheran tvrdi da je četveročlana grupa "pod vodstvom Mossada počinila opsežne akcije protiv sigurnosti Irana".

  • Svijet

  • 29. Dec. 2023  

  • 1

Iran je objavio da je objesio četiri osobe za koje tvrdi da su sudjelovali u "sabotaži" u ime Izraela. Pogubljeni su u iranskoj sjeverozapadnoj pokrajini Zapadni Azerbajdžan, izvijestila je sudska web stranica Mizan. Trojica muškaraca i jedna žena osuđeni su na smrt pod optužbom za "vođenje rata protiv Boga" i "korupciju na Zemlji" kroz njihovu "saradnju s cionističkim režimom", prenosi Index.hr.

Teheran tvrdi da je četveročlana grupa "pod vodstvom Mossada počinila opsežne akcije protiv sigurnosti Irana". Trojica muškaraca identificirana su kao Vafa Hanareh, Aram Omari i Rahman Parhazo. Žena se zvala Nasim Namazi. Sudilo im se za otmice pripadnika iranskih snaga sigurnosti od kojih su navodno željeli izvući obavještajne podatke, ali i za paljenje automobila i stanova nekih agenata.

Priopćeno je kako je još nekoliko saradnika skupine osuđeno na po 10 godina zatvora, ali nisu iznesene dodatne pojedinosti. Iranska obavještajna služba tvrdi da je skupinu nadzirala najmanje četiri mjeseca, počevši od januara 2022. do njihovog hapšenja tog maa, kada su prebačeni iz susjedne zemlje u Iran, prema državnoj novinskoj agenciji Irna.

Iranci obećali da će se osvetiti Izraelcima

Vješanja su uslijedila nekoliko dana nakon što je u ponedjeljak u izraelskom zračnom napadu na četvrt Damaska ubijen Sayyed Razi Mousavi, visokorangirani iranski general. Iranski dužnosnici i savezničke militantne skupine u regiji obećali su osvetu za ubistvo, ali nisu odmah pokrenuli nikakav osvetnički napad, piše Guardian.

Pogreb dugogodišnjeg savjetnika iranske paravojne Revolucionarne garde u Siriji održan je jučer u Teheranu. Iran je optužio Izrael da je odgovoran za zračni napad, a sprovod je bio isprekidan povicima "smrt Izraelu". Mousavi je bio odgovoran za koordinaciju vojnog saveza između Sirije i Irana, važnog dijela iranske regionalne mreže saveznika.

Izrael strahuje da Iran ubrzava isporuku raketa i projektila kroz Siriju, a također pokušava prenijeti odbrambene sisteme Hezbollahu, iranskoj miliciji sa sjedištem u Libanonu. Napad na Mousavija protumačen je kao upozorenje Iranu da prestane povećavati podršku Hezbollahu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...