U BASTI SLJEZOVE BOJE PODNO GRMEČA: Na današnji dan rođen je najdraži pisac svih generacija - Branko Ćopić

Na današnji dan 1915. godine rođen je bosanskohercegovački književnik, pripovjedač, pjesnik, romansijer, i dramski pisac Branko Ćopić.

  • Kultura

  • 01. Jan. 2024  

  • 1

Na današnji dan 1915. godine rođen je bosanskohercegovački književnik, pripovjedač, pjesnik, romansijer, i dramski pisac Branko Ćopić.

Osnovnu školu završava u rodnom mjestu, nižu gimnaziju u Bihaću, a učiteljsku školu pohađa u Banjoj Luci i Sarajevu, te je završava u Karlovcu. Na Filozofskom fakultetu u Beogradu diplomira 1940. godine, pedagoško-filozofsku grupu. Prvu priču objavljuje 1928. godine, a prvu pripovijetku 1936. Djela su mu prevođena na engleski, njemački, francuski i ruski. 

Prvi rad pod naslovom Braco objavio je u omladinskom časopisu Venac (1928). Neka od njegovih najpoznatijih djela su: Priče ispod zmajevih krila, Doživljaji mačka Toše, Orlovi rano lete, Ježeva kućica, Bašta sljezove boje itd. 

Za književni rad Branko Ćopić dobio je Njegoševu nagradu i nagradu AVNOJA-a 1970. godine, nagradu Akademije sedam umjetnosti 1938., Rakićevu nagradu 1939. godine i niz drugih.

Branko Ćopić je također dobitnik NIN-ova nagrade za roman "Ne tuguj bronzana stražo", napisan 1958. godine.
Odlikovan je ordenom zasluga za narod I i II reda, Ordenom bratstva i jedinstva I reda. Bio je redovan član SANU i član Akademije nauka u umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Nažalost, tragično je okončao život. Izvršio je samoubistvo, skokom sa mosta na Savi u Beogradu 26. marta 1984. godine. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...