NAPETOST U EVROPI: Poljska angažovala borbene avione dok se pojačava rusko raketiranje Ukrajine

Vlasti Poljske kao NATO članice koja graniči sa Ukrajinom su objavile da su angažovana dva borbena aviona F-16 koji su stacionirani u bazama u Lasku i Krzesinyu. Ova odluka je donesena u trenutku najvećeg ruskog raketiranja od početka agresije na Ukrajinu.

  • Evropa

  • 02. Jan. 2024  

  • 1

Poljska je danas angažovala borbene avione kako bi zaštitila svoj zračni prostor, dok Rusija intenzivira raketiranje Ukrajine. Avioni su angažovani nakon što je jedna ruska raketa prošle sedmice nakratko ušla u poljski teritorij.

Vlasti Poljske kao NATO članice koja graniči sa Ukrajinom su objavile da su angažovana dva borbena aviona F-16 koji su stacionirani u bazama u Lasku i Krzesinyu. Ova odluka je donesena u trenutku najvećeg ruskog raketiranja od početka agresije na Ukrajinu.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Poljske Wladyslaw Teofil Bartoszewski je pozvao ruskog otpravnika poslova Andreja Ordaša da objasni otkud ruska raketa u Poljskoj. Međutim, nadležni u Rusiji su objavili da neće davati nikakva objašnjenja dok se ne iznesu konkretni dokazi da se to desilo.

Ordaš je za rusku državnu agenciju RIA Novosti izjavio da je poljska poruka sadržavala neosnovane optužbe te da nije prihvaćeno daim se ustupe konkretni dokazi o tome da je ruska raketa bila u Poljskoj.

Poljska i Ukrajina dijele više od 500 kilometara granice te se od početka ruske agresije strahuje da bi se rat mogao preliti u Poljsku i druge susjedne države Ukrajine.

Projektil ruske proizvodnje je u novembru 2022. pao u blizini poljskog sela Przewodow, tj. 6,4 kilometra zapadno od ukrajinske granice. Tom prilikom su poginula dva državljanina Poljske. Tada se desilo prvi put da jedna NATO članica bude pogođena usljed rata u Ukrajini.

Uprkos prvobitnim strahovima da je Rusija tada napala Poljsku, poljski predsjednik Andzej Duda je izjavio da ne postoje naznake da je to bio namjerni napad na Poljsku. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg se složio s tom konstatacijom. Duda je istakao da postoji velika šansa da je raketa ukrajinske protuzračne odbrane "nesretnim slučajem" pala dok je presretala ruske projektile, prenosi CNN.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...