BIO JE AVANGARDA, JEDAN OD NAJVEĆIH: Sve je počelo u Sarajevu, posebnim žarom utjelovio je lik USTAŠKOG krvnika, htio je da svima bude MUKA…

„Slobodna Bosna“ nastavlja serijal iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 03. Jan. 2024  

  • 0

Glavni junak naše današnje priče je Zvonimir Lepetić, vrhunski jugoslavenski filmski i kazališni glumac.

Kao dijete iz miješanog braka rodio se u Crnoj Gori, a pored njega glumom se bavio i njegov stariji brat Jozo, koji je do penzije bio stalni član ansambla Narodnog pozorišta u Mostaru i Sarajevu.

Zvonko se glumom počeo baviti relativno kasno. Svoju prvu ulogu ostvario je 1966. godine u filmu „Konjuh planinom“, a zadnja uloga pred smrt mu je bila u filmu „Gluvi barut“ 1990. godine, po istoimenom djelu Branka Ćopića. Za života je ostvario uloge u 58 filmova i 11 igranih serija.

Jugoslavenskoj publici ostao u sjećanju po maestralnim tumačenjima svojih likova. Njegova najpoznatija uloga svakako je ona Đure Čvorovića u „Balkanskom špijunu“ Dušana Kovačevića. Oni nešto stariji sjećaju se uloga predsjednika mjesnog odbora druga Radiše u filmu „O pokojniku sve najbolje“, sadističkog ustaše Gavrana u Zafranovićevoj „Okupaciji u 26 slika“ i veselog ekonoma Brke u seriji „Kapelski kresovi“.

Posebno su zanimljivi detalji sa snimanja „Okupacije“, koju je Zvonko isprva odbio snimati kada je pročitao scenarij. No onda se predomislio, jer je želio ustaškog krvnika odglumi što brutalnije. Kazao je tada kako je želio da na gledatelje ostavi takav dojam da im nakon filma bude muka, te da na taj način dotakne i one emotivno najhladnije, u čemu je i uspio.

Lepetić je u Sarajevu ispekao zanat, učivši i radivši uz same redateljske velikane, Hajrudina Šibu Krvavca, Batu Čengića, Pjera Majhrovskog

Zvonko je odigrao velike uloge u kultnim ostvarenjima bh. i jugoslavenske kinematografije, poput filmova:

Gluvi barut, Braća po materi, Večernja zvona, Azra, Život radnika, Punom parom...

Velikan ex-yu glumišta Zvonko Lepetić umro je na današnji dan 1991. godine u Zagrebu.

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...