ČEKAJUĆI DA NAS MATIRAJU: Islamofobija, ili linija manjeg otpora, a možda i oboje

Danas čujem da je Zukić (TV-N1) zabranio (vjerovatno po nečijem nalogu) prikazivanje episode u serijalu ‘Ispod površine’ – dokumentarac na temu Dragan Čović.

  • Društvo

  • 03. Jan. 2024  

  • 1

"Dolazimo do završne faze Dejtona, ali ne onako kako smo se od naših prijatelja iz SAD-a koji su ga i skrojili, nadali. Danas se postavlja pitanje - čiji su igrači Dodik, Čović, Vučić i Milanović? Da li ruski, ili američki, ili smo mi samo kusur u njihovim igricama", piše Suad Đozić iz pokreta ReSTART BiH na Facebooku.

Svjedoci smo bili da poslije pobjede i proslave Jelena Trivić nad Dodikom, nakon samo 6 sati, negdje u zoru, Dodik sa zbunjenom facom proglašava vlastitu pobjedu i to ne baš tako tijesnu! Aleksandar Vučić je otišao i korak dalje, ali nikakve osude od zapadne demokratije?!

Danas čujem da je Zukić (TV-N1) zabranio (vjerovatno po nečijem nalogu) prikazivanje episode u serijalu ‘Ispod površine’ – dokumentarac na temu Dragan Čović.

Jasno da smo mala zemlja, imamo stanovnika (preostalih) kao prosječno veći grad u EU. Ali zar baš sve moramo da pustimo, a samim tim i državu da izgubimo? Jednako kao što su se svi složili da je protest protiv onoga šta je Nikšić potpisao u vezi državne zemlje opravdan, ali niko nije izašao da nas podrži.

Srbija je nešto veća. Zaglibila je u mulju koji je SANU kumovao. Od Miloševića do Vučića ništa se promijenilo nije. Đinđića ubili, za Tadića se ne zna jel pošo ili došo, a Čeda se prodao Vučiću. Opozicija, iako je mi doživljavamo jednaku sa Vučićevom pozicijom, ipak se čuje. Ne žele se pomiriti sa tim da žive u najzaostalijoj vukojebini Evrope i da su jedino pogodno tlo raznim Rio Tinto kompanijama. Mada svi znaju da litijuma najviše ima u Njemačkoj, ali pogodnije je to kopati u zemljama trećeg svijeta. Građani Srbije se ne mire s tim (a sjetimo se Nikšića/ Adriatic Metalsa i naših protesta)

Kod nas teme ekologije i našeg trovanja neće zadugo biti IN, ali pitam se da li mi imamo odgovor za scenario kiparskog zamrznutog konflikta, koji nam se uskoro sprema (možda već od 9 januara), potpomognut mađarskim EUFOR-ovcima ili ćemo i dalje biti evnusi koji to sve nijemo posmatraju?

Zašto Predsjedništvo BiH ne bi unaprijed uputilo podršku Kataloniji, Baskiji, Škotskoj, Pridnjestrovlju…da krenu istim putem? Jer nakon presedana gdje se narušio ustavno-pravni poredak i suverenitet BiH, zašto to ne bi postala i EU praksa? Ima li neko budan u Predsjedništvu?

Šta očekuje stranka koja se prvo u ratu, a kasnije i u miru odrekla Podrinja i buduću granicu sa Srbijom uspostavila na Trebeviću iznad glavnog grada - da li očekuje odmazdu od naroda?

Šta očekuju stranke koje se ponašaju na isti način sa zapadnim susjedima, da li one očekuju (jednog dana) da polažu račun narodu, ili su već pripremili avionske karte za bijeg nakon zavrsenog posla?

Ima li odgovora na ovo što nam naše podaničke stranke rade? Uskoro ćemo znati, ali mislim da je sazrelo vrijeme za masovne proteste u svim većim gradovima, a usmjerene protiv stranaca koji iza ovoga stoje, ili se planira neka aktivnost u njihovim zemljama?

ReSTART je za opciju da se izađe u javnost i saopšti neki plan, a ne da neprekidno igramo crnim figurama, i čekamo da nas matiraju!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...