SRPSTVO SE UPLAŠILO DA JE HRVATSKA PJEVAČICA RAZOTKRILA PLAN "UZIMANJA" CRNE GORE: Evo šta kažu Filipović, Milošević i Olenik o Severininoj poruci na dočeku Nove godine u Kotoru

Još je nevjerovatnija patologija, kaže Milošević, srpskog društva da reaguje na tobožnje napade na "srpski narod i državu"“ na pomen druge države u regionu.

  • Regija

  • 03. Jan. 2024  03. Jan. 2024

  • 0

"I ne dajte Crnu Goru" riječi su kojima je Severina završila svoj novogodišnji nastup u Kotoru, a što je, prema riječima sagovornika Danasa, izazvalo "histeriju" u Srbiji.

Ona je uoči nastupa kazala da želi da svi ljudi budu podrška jedni drugima i da imaju otvoreno srce.

“Uvijek je ljepše davati, osjećate se bolje, da budete nekome rame za plakanje, ruka koja je pružena. Da se osmijehnete svakom čoveku kog sretnete na ulici. Jer koliko god im bilo teško, da nađu ono najlepše, najiskonskije u sebi, što je nama ljudima dato, da imamo ljudskosti, dobrote, zahvalnosti i slobode. Sloboda je najvažnija u ovim vremenima danas. Želim im da se ne boje i da, bez obzira na sve, misle svojom glavom i da tako uče svoju djecu”, rekla je Severina.

Njena poruka izazvala je lavinu komentara na društvenim mrežama.

Ljubo Filipović, politikolog iz Crne Gore, kaže za Danas da bi se "cijela priča oko reakcije na Severininu izjavu u Srbiji mogla opisati jednom riječju – histerija".

On kaže da ukoliko ćemo da analiziramo opširnije onda je u pitanju "nacionalistička histerija inspirisana pisanjem režimskih tabloida koji su uvijek gladni neprijatelja".

"A proizvodnja neprijatelja protiv kojeg će se homogenizovati nacija je zlatni metod propagande svake autokratije pa i Vučićeve", kaže i dodaje da je Severina jedna od čestih meta srpske režimske propagande.

"Njeni se stavovi i poruke kao ova oko Crne Gore ili ona o genocidu u Srebrenici uvijek izvrću i pogrešno prenose sa ciljem antagonizacije", primjećuje Filipović.

Nemanja Milošević, predsjednik političke organizacije Glas – The Voice, kaže za Danas da je nevjerovatno kako su se dežurni branioci "srbstva" javili da brane "srbski svet od jedne pjevačice", koja, kako kaže, nije pomenula ni Srbiju ni Srbe.

Milošević pita da li "to znači da se svekoliko srpstvo uplašilo da je Severina razotkrila plan 'uzimanja' Crne Gore?"

Još je nevjerovatnija patologija, kaže Milošević, srpskog društva da reaguje na tobožnje napade na "srpski narod i državu"“ na pomen druge države u regionu.

"Nepriznavanje crnogorske nacije i crnogorske države, stalne prijetnje otcepljenjem Republike Srpske, teroristički upad u Banjsku nas polako vraćaju u 'srećne' devedesete, ponovo postajemo remetilački faktor u regionu. I da budemo bez zabluda, to je Vučićev i Vulinov projekat, nastavak radikalske ideje o Velikoj Srbiji, verzija za 21. vijek“, kaže naš sagovornik.

On dodaje da je neophodno da srpsko društvo to prepozna i snažno odbaci takve ideje i projekte.

"No, bojim se da za tako nešto ne postoji dovoljno volje ni svijesti", kaže Milošević.

Aleksandar Olenik, narodni poslanik i advoka, kaže za Danas da je najnormalnije da se u sred Crne Gore poruči Crnogorcima da čuvaju svoju državu.

"Svi koji su na bilo koji drugi način reagovali, pokazuju svoje nacionalističke i ektremističke aspiracije na štetu Crne Gore“, zaključuje Olenik.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...