LUKAŠENKO POTPISAO ZAKON, DOBIJA DOŽIVOTNI IMUNITET; OPOZICIONERKA PRIJETI: "Osigurat ćemo da diktator bude priveden pravdi"

Bjeloruski predsjednik na udaru strane javnosti i opozicije

  • Evropa

  • 04. Jan. 2024  

  • 2

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko potpisao je danas nov zakon koji mu daje doživotni imunitet od krivičnog gonjenja i značajno pooštrava uslove za predsjedničke kandidate, sprečavajući opozicione lidere koji žive u inostranstvu da se kandiduju na budućim predsjedničkim izborima.

Prema novousvojenom zakonu, pravo da se kandiduju na predsjedničkim izborima imaju samo državljani Bjelorusije koji su stalno boravili u zemlji najmanje 20 godina i nikada nisu imali boravišnu dozvolu u nekoj drugoj državi.

Dodatno, tekst zakona predviđa da Lukašenko, ukoliko ode sa vlasti, "ne može da odgovara za radnje počinjene u vezi sa vršenjem njegovih predsjedničkih ovlaštenja", ali i da će predsjedniku i članovima njegove porodice biti obezbijeđena doživotna zaštita države, medicinska njega, životno i zdravstveno osiguranje. Nakon povlačenja sa mjesta predsjednika, Lukašenko bi također postao stalni doživotni član gornjeg doma parlamenta.

Nova mjera, piše AP, iako se teoretski, odnosi na svakog bivšeg predsjednika i članove njegove porodice, mogla bi da ima za cilj dalje jačanje moći Lukašenka, koji Bjelorusijom vlada gotovo 30 godina, i eliminisanje potencijalnih izazivača na sljedećim predsjedničkim izborima koji bi trebalo da se održe 2025. godine.

Liderka opozicije Svetlana Tihanovskaja, koja je pobjegla u susjednu Litvaniju 2020. godine, rekla je da novi zakon predstavlja Lukašenkov odgovor na njegov "strah od neizbježne budućnosti", sugerišući da Lukašenka mora da brine šta će mu se dogoditi kada ode sa vlasti.

"Lukašenko, koji je uništio sudbine hiljada Bjelorusa, bit će kažnjen po međunarodnom pravu i nikakav imunitet ga neće zaštititi od toga, samo je pitanje vremena", rekla je Tihanovskaja.

Politička opozicija u zemlji traži istragu o nestancima opozicionih političara i odvođenju ukrajinske djece iz Ukrajine, za koje je bjeloruski lider optužen.

"Osigurat ćemo da diktator bude priveden pravdi", rekla je Tihanovskaja, ističući da se iza rešetaka u Bjelorusiji još uvijek nalazi oko 1.500 političkih zatvorenika, uključujući i dobitnika Nobelove nagrade za mir Aleša Bjajatskog.

Bjelorusiju su potresli masovni protesti tokom kontroverznog Lukašenkovog reizbora za šesti mandat u augustu 2020. godine, koji opozicija i Zapad nisu željeli da priznaju. U to vrijeme, bjeloruske vlasti su pritvorile više od 35.000 ljudi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...