VUK JEREMIĆ UZBURKAO DUHOVE: „Izgledi da Srbija postane punopravna članica EU u dogledno vrijeme su veoma mali iz dva razloga; Bosni i Hercegovini ponuditi bližu saradnju po modelu..."

Upitan o posljedicama sukoba na Bliskom istoku, Jeremić je odgovorio da bi taj sukob mogao da se proširi i na druge države tog regiona, što bi izazvalo novi talas miliona izbjeglica koje bi krenule ka Europi.

  • Regija

  • 25. Okt. 2023  

  • 6

Predsjednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da bi Srbija trebalo da redefinira svoje odnose sa Europskom unijom tako da više ne teži članstvu, nego Europskom ekonomskom prostoru, koji čine članice unije i druge europske države, poput Švicarske i Norveške, a da istovremeno teži dostizanju standarda modernih europskih država.

„Izgledi da Srbija postane punopravna članica EU u dogledno vrijeme su veoma mali iz dva razloga. Prvi je taj što je na stolu francusko-njemački plan za nezavisnost Kosova i Metohije i neke članice EU nas uslovljavaju da ga prihvatimo zarad nastavka evropskih integracija, što je neprihvatljivo“, rekao je Jeremić Radio-televiziji Srbije.

Jeremić je naveo da je drugi razlog nespremnost EU za proširenje, jer nove članice dobijaju pravo veta na odluke unije, i EU se neće širiti dok ne promijeni svoje unutrašnje ustrojstvo.

„Zato bi našim evropskim partnerima trebalo da ponudimo da Srbija formalno teži članstvu u EEP, uz istovremeno dostizanje evropskih standarda“, kazao je Jeremić.

On je kazao da bi Srbija trebalo da Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Sjevernoj Makedoniji ponudi bližu saradnju po modelu Beneluxa.

Naveo je da bi Srbija trebalo da zadrži vojnu neutralnost, a da bi ona bila dugoročno održiva, potrebno je uvesti obavezno savremeno služenje vojnog roka, po ugledu na Švicarsku ili Austriju.

„Srbija ne bi trebalo da uđe u NATO, ni da ratuje protiv NATO-a, a takođe ne bi trebalo ni da učestvuje u ratovima u kojima će NATO učestvovati u 21. vijeku“, rekao je Jeremić.

U vezi sa političkom neutralnošću, neophodno je da Srbija učini korak dalje i da zvanično kaže ’ne’ sankcijama, ne samo Rusiji nego bilo kojoj državi, osim ako ih odobri Savjet bezbjednosti UN-a, kazao je Jeremić.

-Po pitanju Kosova i Metohije neophodno je postići jedinstvo i nije dobra poruka Srbima u pokrajini da se „vlast i opozicija svađaju na krv i nož po tom pitanju“.

Geopolitički pravac nije toliko nepovoljan za Srbiju kao prije 15 godina, jer su akteri koji nisu naklonjeni Srbiji danas slabiji u geopolitičkom smislu i zato bi trebalo da budemo strpljivi, poručio je Jeremić.

Upitan o posljedicama sukoba na Bliskom istoku, Jeremić je odgovorio da bi taj sukob mogao da se proširi i na druge države tog regiona, što bi izazvalo novi talas miliona izbjeglica koje bi krenule ka Europi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...