DODIKOVA VANJSKA POLITIKA: "Sa Amerikom ćemo biti u dobrim odnosima kad bude pravedna, sa Britancima nikada"

Dodik je najavio i dalju radikalizaciju krize u Bosni i Hercegovini kazavši kako će parlament RS svakako do kraja januara usvojiti zakon po kojemu će taj entitet samostalno provoditi izbore bez obzira na ovlasti Centralne izborne komisije (CIK)

  • Politika

  • 06. Jan. 2024  

  • 1

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik izjavio je kako se u provedbi svoje politike oslanja na potporu Srbije, Mađarske, Rusije, Kine i Azerbejdžana no računa i na odnose s Hrvatskom.

U opširnom intervju za “Glas Srpske” najavio je kako će već u aprilu putovati u Rusiju gdje bi na sigurnosnom forumu u Sankt Peterburgu trebao biti među govornicima što je potvrda dobrih odnosa koje gradi s režimom Vladimira Putina.

Kazao je i kako bi želio dobre odnose sa SAD-om iako je osobno zbog separatizma i korupcije pod američkim sankcijama još od 2017. godine a od prošle godine na “crnu listu” Washingtona dospjeli su i njegov sin Igor te kći Gorica.

Za sve to krivi sadašnjeg američkog ambasadora u BiH Michaela Murphyja kojega naziva “nižerangiranim birokratom”.

Mi nismo prekinuli ni odnos s Amerikom, već samo s njihovim osobljem. Biramo trenutak kad će Amerika postati pravedna iz naše vizure pa da razvijamo dalje odnose. Ono što ne želimo rehabilitirati jeste odnos s Britancima, jer oni su pokvareni i to su pokazali kroz historiju. Imamo kontakte s važnim ljudima iz EU-a. Najbolji odnos imamo sa Srbijom, tu je i Mađarska, Rusija i Kina se podrazumijevaju, tu je sada i Azerbejdžan. Nismo prekinuli ni naš odnos s Hrvatskom”, kazao je Dodik.

Obrušio se pak na predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića koji je otvoreno odbio Dodikov poziv da dođe u Banju Luku na proslavu 9. januara kao dana Republike Srpske.

Milatović je kazao kako u tome ne kani sudjelovati jer podupire cjelovitu BiH a Dodik ga je zbog toga sada vrijeđao nazvavši ga “nadobudnim predsjednikom koji misli da je neka faca”.

Dodik je najavio i dalju radikalizaciju krize u Bosni i Hercegovini kazavši kako će parlament RS svakako do kraja januara usvojiti zakon po kojemu će taj entitet samostalno provoditi izbore bez obzira na ovlasti Centralne izborne komisije (CIK) a ponovo je prijetio blokadom države u slučaju da visoki predstavnik Christian Schmidt nametne zakon o statusu državne imovine.

Ipak je u tom scenariju izbjegao spomenuti proglašenje neovisnosti RS kazavši kako bi to uslijedilo samo u slučaju “nastavka represije”. Optužio je Bošnjake da oni kritikama na njegov račun prizivaju rat.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...