RADNIK IZ NEPALA VEĆ GODINU DANA RADI U BOSNI I HERCEGOVINI: "Zadovoljan sam platom i uslovima rada"

Iz godine u godinu sve više radno sposobnog stanovništva napušta Bosnu i Hercegovinu

  • Ekonomija

  • 06. Jan. 2024  

  • 0

Zapošljavanja stranih radnika vidljivo je u posljednjih 10 godina.

Razlog je odlazak državljana Bosne i Hercegovine u zapadne zemlje. Trenutno je u Bosni i Hercegoivini zaposleno viša hiljada stranih radnika. Uglavnom je riječ o građevinskim i ugostiteljskim radnicima, a najviše radnih dozvola izdano je državljanima Turske, Srbije, Nepala , Bangladeša, Kine, Indije i Hrvatske.

Iz godine u godinu sve više radno sposobnog stanovništva napušta Bosnu i Hercegovinu. Posljedično, evidentan je porast zaposlenih stranih radnika. Posebno je to vidljivo u građevinarstvu. Radnici iz Bangladeša i Nepala u potrazi za poslom stigli su do Mostara. Trenutno rade na građevini.

“Sretan sam i zadovoljan. Plata je dovoljna za mene, 600 eura, ovdje sam tek nekoliko mjeseci, došao sam iz Bagladeša da radim”, ispričao je za televiziju N1 jedan od radnika.

Došao sam iz Nepala i u BiH sam više od godinu dana, radim u ovoj građevinskoj firmi, sretan sam jako i zadovoljan. Imam finu platu, koja mi je dovoljna za život, iznosi oko 700 eura”, istaknuo je radnik iz Nepala.

Ovdje radim oko tri mjesaca, plata je 600 eura”, dodao je još jedan muškarac porijeklom iz Bangladeša.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...