AMIR GROSS KABIRI ZA HRVATSKE MEDIJE: "Čović je mudar političar i velika podrška. Osjećam puno mržnje, ali mi Jevreji se ne bojimo"

U žižu bh. javnosti došao je nakon poruka koje je uputio gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić.

  • Politika

  • 07. Jan. 2024  

  • 9

Kontroverzni biznismen Amir Gross Kabiri govorio je u opširnom intervjuu za zagrebački Index.hr u kojem je govorio kako je došao u Bosnu i Hercegovinu, Zrinjskom, Benjamini Karić, Izraelu i Palestini, ali i Bosni i Hercegovini.

Podsjećamo, Kabiri, koji je prije dvije godine preselio u Mostar, u žižu bh. javnosti došao je nakon poruka koje je uputio gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić.

Vlasnik je mostarskog Aluminija, a sportskoj javnosti u BiH je poznat kao potpredsjednik i najveći pokrovitelj HŠK Zrinjski Mostar, ali i najbolje bh. plivačice Lane Pudar.

Težak je stotine miliona KM, a prema nekim izvorima, njegova imovina vrijedna je milijardu KM.

Prema podacima s web-stranice njegove grupacije posluje u Izraelu, BiH, Engleskoj, Francuskoj, Poljskoj, Ukrajini, Rusiji, Kini i Azerbajdžanu.

Prenosimo dijelove intervjua bitne za bh. javnost, a čitav možete pročitati na Index-u.

Slažete li se da je preseljenje u Mostar prilično neobična odluka za poslovnog čovjeka iz Izraela? Kako je došlo do te odluke?

“Kao poduzetnik uvijek sam tražio prilike u zemljama u razvoju s izgledima za rast, pa sam tako, kada se pojavila prilika za oživljavanje diva kao što je Aluminij, jednostavno donio poslovnu odluku da ga preuzmem. Bosna i Hercegovina je mjesto ogromnih potencijala, posebno sunčana i prekrasna Hercegovina”, kaže Kabiri.

Kabiri je proteklih sedmica nekoliko puta završio u regionalnim medijima zbog sukoba s Benjaminom Karić, gradonačelnicom Sarajeva, koja ga je prijavila da joj je prijetio. Njezina prijava je odbačena, a Kabiri se na to, kaže, više ne želi osvrtati.

Čini se da u posljednje vrijeme niste u dobrim odnosima s političarima iz Sarajeva. Šta je s mostarskim političarima?

“Održavam pozitivan odnos sa svim političkim razinama i stranama u BiH. Jednostavno je normalno da se ne slažemo oko svega, to je suština demokratije. Možda imamo različite poglede na različite teme, i ponekad to može biti malo emotivno, ali na kraju svi imamo jedan cilj, a to je imati stabilnu, sigurnu i prosperitetnu BiH”, kaže Kabiri.

Dosta se govori o vašim relacijama s Draganom Čovićem. Kakvi su vaši odnosi s njim?

“Predsjednik Čović uvijek je bio spreman na otvoren dijalog. S obzirom na to da je po struci inženjer i bio na visokim rukovodećim pozicijama, mogu reći da razumije izazove na čelu tvrtke kao što je Aluminij i utjecaj takvog poslovanja na gospodarstvo. Bio je i do sada je velika podrška.

Vjerujem da imamo isti glavni cilj, a to je zadržati što više obitelji na stabilnim radnim mjestima u Aluminiju i povećati radnu snagu naše obitelji Aluminij i drugih poduzeća u BiH, to je najvažnije.

Ovo je vrlo važno za mene kao stranog ulagača, imati takvu vrstu razumijevanja i podrške, kao i okruženje otvorenosti, što mi daje samopouzdanje da mogu nastaviti ulagati i stvarati rast. Predsjednik Čović do sada je učinio mnogo za Aluminij, a siguran sam da će tako i ubuduće. On je vrlo mudar političar i zbog toga ga jako poštujem”, tvrdi Kabiri.

Što je s bivšim radnicima Aluminija i dugovanjima prema Elektroprivredi?

To pitanje treba postaviti bivšoj upravi. Ti dugovi nemaju ništa s Aluminij Industries d.o.o.

Antisemitizam je u porastu širom svijeta. Osjećate li ga osobno sada, i jeste li ga osjećali u BiH prije sukoba u Izraelu?

“Uvijek sam ga osjećao, u gotovo svakoj zemlji u kojoj sam živio. Židovski narod ima snažnu naciju, državu Izrael, koja je jedna od najnaprednijih i najrazvijenijih zemalja na svijetu, i nemojte sumnjati, mi se nikoga ne bojimo. U posljednjih nekoliko tjedana osjećam puno mržnje, i biram riječi pažljivo, ali posljednji tjedni me samo motiviraju da radim bolje u svemu što radimo.

Želimo pokazati toj nekolicini antisemitskih pojedinaca što znači uspjeh.

U osnovi, mržnja, netrpeljivost i predrasude samo se hrane negativnošću. Pokušavam ostati iznad toga i raditi pozitivne stvari sa svim tim partnerima u BiH koji pozitivno razmišljaju i imaju pozitivan stav poput mene. Za one koji su antisemiti kažem da me mogu slobodno nastaviti mrziti, ali u osnovi su oni ti guraju cijelo društvo prema dolje”, rekao je Kabiri.

Cjelokupan intervju možete pročitati ovdje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...