ODLAZAK LEGENDE SVJETSKOG FUDBALA: Preminuo Franz Beckenbauer

Beckenbauer je bio fudbaler i trener. S nadimkom Der Kaiser ("Car") zbog svog elegantnog stila i vođenja igre. Općenito je zvan najboljim njemačkim fudbalerom svih vremena, kao i jednim od najboljih fudbalera u historiji.

  • Sport

  • 08. Jan. 2024  08. Jan. 2024

  • 0

Franz Beckenbauer, najveća legenda njemačkog fudbala, preminuo je u nedjelju u 78. godini života, potvrdila je njegova porodica.

"S dubokom tugom javljamo da je jučer, u nedjelju, Franz Beckenbauer preminuo mirno u snu, okružen svojom porodicom", saopćili su njegovi bližnji.

altPele i Beckenbauer (Foto: Getty Images)

Beckenbauer je bio fudbaler i trener. S nadimkom Der Kaiser ("Car") zbog svog elegantnog stila i vođenja igre. Općenito je zvan najboljim njemačkim fudbalerom svih vremena, kao i jednim od najboljih fudbalera u historiji.

altBeckenbauer sa peharom Svjjetskog prvenstva (Foto: Getty Images)

Prvi je odigrao više od 100 utakmica za nacionalnu reprezentaciju. Kao aktivni fudbaler osvojio je 1974. Svjetsko prvenstvo u fudbalu, a zatim kao selektor 1990. S Bayernom osvojio je četiri puta njemačko prvenstvo (1969., 1972., 1973., 1974.) i četiri puta evropske trofeje. Godine 1972. i 1976. izabran je za najboljeg fudbalera Evrope. 1977. godine prelazi u newyorški "Cosmos", a 1980. se vraća u Njemačku u Hamburger SV s kojima osvaja 1982. njemačko prvenstvo. Od 1984. do 1990. bio je selektor njemačke fudbalske reprezentacije. Od 1994. do 2009., Beckenbauer je obnašao dužnost predsjednika Bayerna.

Od 2015. godine Beckebauer imao je ogromnih problema sa zdravljem. Infarkt oka, operacije srca, Parkinsonova bolest s pridruženom demencijom, samo su neke tegoba s kojima se suočavao.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...