MIRSAD ZAIMOVIĆ O TROJKI I HDZ-u: "Ovo je najgora vlast na svijetu!"

"Niti HDZ vjeruje Trojki, niti Trojka vjeruje - sebi! Imamo "programsku koaliciju" na nemamo ni program rada Vlade niti program rada Parlamenta".

  • Politika

  • 09. Jan. 2024  

  • 0

"Nova parlamentarna većina konstantni krši Poslovnik o radu Predstavničkog doma Parlamenta entiteta F BiH. Po njemu, svaki mjesec mi smo trebali imati po jednu redovnu sjednicu. Umjesto toga, imali smo upola manje sjednica nego smo ih trebali imati. 

Nova vlast ili se ne snalazi, ili ne zna i ne umije raditi, ili su neki od subjekata vlasti odredili prioritete koji nemaju veze sa interesima građana", kaže Mirsad Zaimović.

On je predsjednik Kluba zastupnika SDA u Federalnom parlamentu. 

Za Politicki.ba govorio je o (ne)radu nove parlamentarne većine, koja ulazi već u 14. mjesec svog mandata, problemima u funkcioniranju vlasti, kadrovskim rješenjima ili ne-rješnjima...

Sutra će se u Sarajevu održati još jedna, sedma po redu sjednica Predstavničkog doma Parlamenta F BiH. 

Zaimović navodi da su na dnevnom redu teme koje su čak i prevaziđene. Navodi tako primjer da će se zastupnici baviti izvještajima starim i dvije godine.

"U 2024. godinu ušli smo bez budžeta. 

Evo, zakazana je danas sjednica za 24. januar, kada bi se pred nama trebala naći odluka o privremenom finansiranju. 

Budžetu ni traga", kaže predsjednik Kluba SDA.

On ističe da zbog toga, na primjer, problemi postoje u Fondu solidarnosti od kojeg zavisi zdravlje ljudi koji boluju od najtežih bolesti.

"Imamo, kako su je tvorci - HDZ i Trojka gromoglasno najavili - "programsku koaliciju". A ne postoji program rada Vlade.

Nema ni programa rada Parlamenta.

Ušli smo već u 2024. i nemamo ni naznaka kada će Budžet biti usvojen. Umjesto toga nudi nam se Odluka o privremenom finansiranju. A Budžet je morao davno biti usvojen. 

Nemamo objašnjenje od vlasti što nema budžeta. Umjesto toga su nas neki od lidera trojke optužili da blokiramo i to. A istina je da čak ni Vlada nije utvrdila prijedlog budžeta, toga nema ni u tragovima. A nas optužuju da smo blokirali nešto što ne postoji. 

Budžet je najkonkretniji odraz politike vlade za godinu koju pokriva. Pošto ga nema, ne znamo prioritete vlasti, šta će biti finansirano, je li budzet razvojni, socijalni, stabilizirajući... Vlada nema saglasnost oko toga šta su prioriteti njenog funkcioniranja i to je očigledno. I sve se radi u godini koja bi mogla ekonomski biti posebno osjetljiva", kaže Zaimović.

Upitan da li je sve to rezultat HDZ-ove "kočnice" da se ništa neće bitno desiti dok Marin Vukoja ne bude izabran u Ustavni sud Bosne i Hercegovine, naš sagovornik kaže da ne zna. 

"Ne znam je li to uslov HDZ-a da bi se onda usvojio budžet ili set fiskalnih zakona koje su visokopozicionirani članovi vlade najavljivali u oktobru da će biti usvojen u decembru, pa ona priča o minimalnoj plaći od 1.000 KM... Ali očito je da postoji duboko nepovjerenje i nesigurnost. HDZ ne vjeruje strankama oko Trojke, a unutar Trojke nisu sigurni u svoje zastupnike. Ne znaju kako će ko od njih u konkretnom slučaju glasati. 

I sada imate rastući problem u vladajućoj većini, koja jeste tanka i podložna ucjenama. 

Zadnji problem vidimo na relaciji sa PDA i situacijom sada oko rudnika Banovići", priča Zaimović dalje.

On kaže i da je evidentno nesnalaženje i nesposobnost vlasti. 

Navodi da je - na primjer - odavno dogovoreno sve u vezi Komisije za reviziju Federalnog parlamenta. A onda je taj materijal gurnut u stranu. 

 

Pojašnjava da je ta komisija važna za rad institucija koje vrše nadzor nad tijelima vlasti. 

Na njenom čelu trebao bi, kako je to u uređenim demokratskim državama slučaj, biti čaln opozicije.

"Sve je izdefinirano i evo već godinu dana to stoji. 

Ako vlasti hoće funkcionalne institucije, zašto ne provedu svoje dogovore", pita naš sagovornik. 

Upitan da li će i kako Vukoja biti izabran za člana Ustavnog suda BiH, on navodi da ne zna ko će biti novi ustavni sudija. 

"Još od prošlog mandata traje izbor sudije Ustavnog suda. 

Kada su iz HDZ-a shvatili da SDA ne želi izabrati njihovog ustavnog sudiju, već tražimo profesionalca, predsjednik Komisije, koji je bio iz HDZ-a, je rastezao proces i tražio nove partnere koji će to podržati. I oni su to obavili. 

Sada, jedini način da se ovo pitanje riješi je da se zastupnicima pošalje lista utvrđenih kandidata i da oni izaberu. 

I tu dolazimo do suštine odnosa unutar aktuelne vladajuće većine. A oni su utemeljeni u nepovjerenju. HDZ ne vjeruje da će svi zastupnic Trojke glasati za Vukoju. A ni lideri Trojke nisu sigurni kako će glasati njihovi zastupnici. Zbog toga svi oni zdušno traže samo jedno ime. 

Ako Parlament bira sudiju, onda pred zastupnike treba ići lista koju je utvrdila nadležna komisija. 

To je jedini način", poručuje Zaimović.

Odgovarajući na pitanje Politicki.ba jesu li "najgora opozicija na svijetu", kako nedavno izjavi Elmedin Konaković (NiP), on odgovara da se opozicija ne pita o zakazivanju sjednica, radu organa vlasti...

"Ako ćemo koristiti taj riječnik, onda mogu reći da je ovo "najgora vlast na svijetu". Nema obećanih zakona, reformi, programa reformi, budžeta...

Ova vlast, ovakva kakva jeste, stabilno korača prema najgoroj. I svaki dan daje primjere i dokaze za to.

Razumjem to i činjenicom da su njihovi unutarnji odnosi poremećeni. 

Narodskim jezikom kazano, bara je mala, a puna krokodila koji svi misle da su veliki. 

Imate - blago kazano - nesređene odnose unutar hrvatskog bloka gdje HDZ BiH ne tretira HDZ 1990 kao ozbiljnog partnera. 

Unutar bloka Trojke imate par ruku koje donose prevagu. Pa smo mogli vidjeti da jedno mjesto dopredsjedavajućeg Predstavničkog doma treba biti dato Arnelu Isaku. Onda se taj dogovor promijenio, pa bi sada trebao biti imenovan Kenan Uzunović. A Isak je dobio na drugom mjestu, pa već pomenuti problemi na relaciji PDA i Banovići i SDP i Elektroprivreda...

Sve u svemu, kako vrijeme odmiče, vlast je sve gora i gora. 

Jedin izakoni koje su usvojili su oni koji su u parlamentarnu proceduru pušteni još u prošlom mandatu", zaključuje Zaimović u razgovoru za Politicki.ba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...