MIRSAD ZAIMOVIĆ UVJEREN: "Trojka pristaje na ucjene HDZ-a, ako izaberu Vukoju na red dolazi..."

Ističe kako se Trojka sama dovela u situaciju da funkcioniše na bazi glasova HDZ-a.

  • Politika

  • 23. Apr. 2024  

  • 5

Predstavnički dom Parlamenta FBiH tijesnom većinom potvrdio je izmjene u sastavu Komisije za izbor i imenovanje.

Umjesto Dajane Čolić iz DF-a i Edine Gabela iz SBiH, u Komisiju su imenovani Elzina Pirić (PDA) i Petar Galić (HNP). Došlo je i do promjene jednog člana SDP-a, pa je tako Damir Mašić napustio ovu komisiju, a imenovan je Senad Subašić.

U opoziciji smatraju da je ovim otvoren put da vladajuća većina imenuje Marina Vukoju na poziciju ustavnog sudije BiH, a što je dugo bio predmet sporenja vlasti i opozicije.

Mirsad Zaimović, šef Kluba zastupnika SDA u Predstavničkom domu FBiH, kaže za Hayat da Trojka sa satelitima plus HDZ BiH dugo otvara put za imenovanje Vukoje.

"Ali, HDZ je htio više, želio je garanciju da na Parlament neće doći lista kandidata koji zadovoljavaju uslove nego samo jedan kandidat. Ovim su osigurali, po zahtjevu HDZ-a, da na Parlament dođe samo jedan kandidat kako bi neki od zastupnika iz Trojke imali alibi da nisu imali izbor za koga glasati", kaže Zaimović.

Imenovanje Vukoje odavno je zahtjev HDZ-a BiH. Zaimović smatra da Trojka sve vrijeme pristaje na ucjene iz HDZ-a.

"U suštini HDZ potpuno kreira dinamiku i prioritet većine i u skladu s tim Parlament, odnosno cijela vlast, funkcioniše odnosno nefunkcioniše. Podsjećam, već godinu i po imamo novu vlast, imali samo deset sjednica, od tih deset nismo imali tri na kojima smo imali neke ozbiljne zakone nego su konstantni pokušaji da se osigura ovo što su uspjeli jučer u konačnici, a po zahtjevu HDZ-a", kaže Zaimović.

Vladajuća koalicija jučer je odbila zahtjev SDA da se na dnevni red uvrsti Prijedlog zakona o plinovodu Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska. Zaimović kaže da je riječ o prijedlogu koji je usvojen u prošlom mandatu s dva čitanja, održana je i javna rasprava održana te su prihvaćeni amandmani  SDP-a i HDZ-a.

"A onda Čović dođe i kaže ‘takav zakon neće proći, mi želimo novo preduzeće’, unatoč partnerima iz EU i Amerike odnosno njihovim stavovima. Uprkos tome što je to usporavanje projekta i usporavanje osiguravanja alternativnog snabdijevanja plinom u FBiH", kazao je Zaimović.

Nakon što su ispunjeni zahtjevi HDZ-u, pitali smo Zaimovića očekuje li da će Parlament FBiH sada profunkcionisati.

"Ne znam koji će sada sljedeći zahtjev biti, ako izaberu Vukoju, a očito da im je to plan.  Mislim da će to biti Izborni zakon, pa će onda sljedeći zahtjev biti Zakon o južnoj interkonekciji po mjeri HDZ-a", navodi Zaimović. 

Ističe kako se Trojka sama dovela u situaciju da funkcioniše na bazi glasova HDZ-a.

"Osuđeni su na podršku HDZ-u ako žele opstati na vlasti, a nažalost, to im je prvenstveni cilj i tu ne pitaju za cijenu. Opozicija je po definiciji manjina u parlamentu, možemo skretati pažnju, dizati svoj glas, upozoravati javnost šta radi većina. Većina bi trebala povesti računa o tome šta misli javnost. Naše je da skrećemo pažnju i da na demokratski način zaustavimo negativne procese. Da skrećemo pažnju na ono što radi Trojka sa svojim satelitima kada je u pitanju slugarski odnos u odnosu na HDZ, pa evo da nije šteta po državu to bi bio manji problem. Pitanje je njihovog želuca da li su spremni pratiti taj ritam HDZ-a, a čito da jesu, ali kada dođe u pitanje država onda je to već nešto što je opasno", zaključio je Zaimović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...