DRAGAN BURSAĆ, SVE PO SPISKU: "Gledajući kako se bivši narkoman istovara po bivšim komunistima i reformistima Dodiku, Špiriću, Radmanoviću, Kaliniću, Vulinu, Kusturici…"

Ne stišavaju se reakcije na govor banjalučkog glumca.

  • Društvo

  • 10. Jan. 2024  10. Jan. 2024

  • 1

Ne stišavaju se reakcije na govor glumca Nikole Pejakovića. Kratko se na društvenim mrežama oglasio se i banjalučki novinar i kolumnist Dragan Bursać.

-Gledajući kako se bivši narkoman, a sad zilot Kolja Pejaković istovara po bivšim jugoslovenskim komunistima i reformistima Dodiku, Špiriću, Radmanoviću, Kaliniću, Vulinu, Kusturici i Kecmanoviću, mogu samo reći- zaslužili ste jedni druge, poručio je Bursać.

Podsjetimo, banjalučki glumac sa beogradskom adresom Nikola Kolja Pejakoviić na obilježavanju neustavnog Dana Republike Srpske govorio o komunistima i Jugoslaviji kao "prokletoj srpskoj zabludi".

-Verujem da svaka reč koju neko izgovori, svako delo koje učini, svaki pokret koji načini svesno ili nesvesno, sve je to ispovest. Javno ispovedanje pred ljudima i pred Bogom, otkrivanje svoje ličnosti i unutrašnjih stanja. Svaki svesni zvuk koji izađe iz čoveka, svaka slika, sve što napiše sve je to njegov dubinski portret, njegova mistična ispovest. Stajali pred ljudima ili pred Bogom živim sve je ispovedanje.

I kada čovek u svojoj zabludi izabere da laže on samo govori istinu o svojoj lažljivosti. Na nama je da živimo i govorimo bez straha. Danima sam razmišljao o čemu bih mogao da govorim. Shvatio sam da bi trebalo da govorim o temama koje me kao cunami potope svake godine kada dođe ovaj dan. Mogao bih da govorim o tome šta je zadesilo naš srpski narod kraja Drugog svetskog rata do danas.

Da nabrajam neviđene zločine i rane koje smo sami sebi naneli i koje su nam drugi naneli. Da pričam o razaranju naše nacionalne narodne biblioteke na Kosančićevom vencu, o tom kulturnom i intelektualnom genocidu prve vrste. O ćoravim kutijama koje su usledile, o streljanjima po Beogradu, o ubijanju po Srbiji onih koji nisu hteli da služe novoj komunističkoj veri, i novom vođi čije ime ne želim ni da pomenem.

Ili o zabrani koju su nakon kraja rata potpisali naši srpski kadrovi da se Srbi ne smeju vraćati na svoje ognjište, na svoju zemlju na Kosovo i Metohiju i da je ovo danas samo naplata tih poteza, te neslućene izdaje koja je trajala pola veka. Mogao bih da pričam o odnosu prema našoj SPC, o zločinima protiv sveštenstva, o na silu i na suvo obrijanim kaluđerima i sveštenicima.

O golom otoku, o ideološkim zabludama. Mogao bih da pričam o Ćopiću, Andriću, Selimoviću, o velikima koji su pristali da budu deo socijalističkog društva koje se po svemu što znamo danas moglo nazvati diktatura. Paradoksalno, komunisti su to priznavali i ponosili se time, priznavajući to u zanosu nadahnutom nazivali diktatura proleterijata. Mogao bih da pričam o njihovim motivima, strašnim tajnama, o njihovim mukama, a sve im je što se mene tiče oprošteno, poručio je u govoru Pejaković.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...