POBUNA U REPUBLICI SRPSKOJ: Nikad gora situacija i veće nezadovoljstvo, na ulice izlaze poljoprivrednici, traže od vlasti…

Iako iz udruženja poljoprivrednika nisu željeli davati rokove nadležnima i precizirati kada će se eventualno protesti dogoditi, ističu da je to jedino što im je preostalo i da je januar mjesec u kom cijela situacija mora biti razriješena.

  • Društvo

  • 11. Jan. 2024  

  • 0

Oko 45.000 eutanaziranih svinja epilog je epidemije afričke kuge koja je prošle godine protutnjala kroz Semberiju. Iako je od tada prošlo skoro šest mjeseci, brojne farme i dalje su prazne, a farmeri čekaju isplatu odštete. Ako im sredstva ne budu uplaćena što prije, do kraja januara najavljuju i proteste.

Nikada gora situacija i veliko nezadovoljstvo. Tako u najkraćem proteklu proizvodnu godinu opisuju poljoprivredni proizvođači u Semberiji. Pored vremenskih neprilika, niskih otkupnih cijena pšenice i drugih nedaća, najveći udarac zadala je afrička kuga koja je skoro potpuno zbrisala svinjski fond u Semberiji.

-Od Dejtona na ovamo teže nije bilo vrijeme za poljoprivrednika, čistog. Ako se neko na neki način snašao to je nešto treće. Moje je prosviralo, ali žao mi omladine što nemaju perspektivu, kaže Mićo Petrović, poljoprivrednik iz sela Brodac.

Šteta je procijenjena na oko 10 miliona maraka, a do sada je semberskim proizvođačima isplaćeno 20%. Ukoliko do kraja januara ne dobiju i ostatak odštete, najavljuju proteste.

Savo Bakajlić, Udruženje poljoprivrednih proizvođača sela Semberije i Majevice poručuje:

-Šest mjeseci kako smo prošli to nije isplaćeno 7, 8 miliona na području Ugljevika i Lopara, oni to pokušavaju po million, dva, mi nismo zadovoljni s tim. Ako se ne desi neki govor vjerovatno će biti neki protesti. U januaru će se odigrati sve to ne bih da prejudiciram i da se time ponosim, kazao je.

O isplati odštete bilo je riječi i na nedavno održanom sastanku poljoprivrednika sa predstavnicima lokalne zajednice i tada je ministru dat novi rok resornom ministru.

-Prvi smo eutanazirani, nama je isplaćena šteta, ali mi ne možemo više da se bavimo tim poslom, ljudi su živjeli od krmača što su imali, školovali djecu, sad smo došli do toga da nemaju to, kazao je Dragan Tomić, poljoprivredni proizvođač.

Iz entitetskog ministarstva poljoprivrede ističu da se novac isplaćuje sukcesivno i obećavaju da će do kraja januara pokušati da u cijelosti isplate preostali iznos odštete.

Iako iz udruženja poljoprivrednika nisu željeli davati rokove nadležnima i precizirati kada će se eventualno protesti dogoditi, ističu da je to jedino što im je preostalo i da je januar mjesec u kom cijela situacija mora biti razriješena.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...