DEMONSTRACIJE U SARAJEVU: Protest ispred Vlade Kantona, ukoliko zahtjevi radnika ne budu ispunjeni... Sarajevo,

Upozorili su da generalni štrajk može naštetiti samo građanima, jer bi u tom slučaju grad bio zatrpan otpadom, bez vode, grijanja, te, drugih usluga koje nude preduzeća iz komunalne privrede.

  • Vijesti

  • 29. Feb. 2024  

  • 0

Samostalni sindikat radnika komunalne privrede u Federaciji Bosne i Hercegovine - Kantonalni odbor Sarajevo danas protestuje ispred Vlade Kantona Sarajevo zbog odbijanja povećanja plata komunalnih radnika. 

Protesti će simbolično biti održani u pet do 12 ispred zgrade kantonalne vlade, a sve radi ukazivanja nadležnim na teške uslove u kojima se nalaze radnici u sedam preduzeća iz oblasti komunalne privrede. 

Predstavnici Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede istakli su da će današnji protest biti prvi korak borbe, jer plate većine komunalnih radnika iznose do 900 KM, te da mnoga od njihovih domaćinstava raspolažu sa samo jednom platom. 

Predsjednik Kantonalnog odbora sindikata Rasim Ljucević je naglasio da će, ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, nakon mirnog protesta organizovati i generalni štrajk.

"Komunalcima je do grla, mi primamo svakodnevno kritike za stanje u privredi, koji su u većini slučajeva opravdani, a radnici u komunalnoj privredi nisu krivi za to", naglasio je Ljucević. 

Upozorili su da generalni štrajk može naštetiti samo građanima, jer bi u tom slučaju grad bio zatrpan otpadom, bez vode, grijanja, te, drugih usluga koje nude preduzeća iz komunalne privrede.

Iz Sindikata su naveli da su počeli pregovore oko potpisivanja novog Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama radnika i poslodavaca u oblasti komunalne privrede u Kantonu Sarajevo, s obzirom da je važeći Kolektivni ugovor istekao 31.12.2023.godine. 

Ističu kako Vlada Kantona Sarajevo i Pregovarački tim Vlade Kantona Sarajevo nemaju sluha prema radnicima komunalne privrede, te ne žele udovoljiti zahtjevima Sindikata da se povećaju plate komunalih radnika za 100,00 KM.

"SSRKPFBIH Kantonalni odbor Sarajevo će svim sredstvima braniti interese svojih članova", poručili su, te dodali da je Kantonalni odbor Sarajevo donio odluke o daljim koracima i to pokretanje tužbi, podnošenje inspekcijskih prijava prema firmama koje su prekršile zakonske obaveze, organizovanje štrajka upozorenja i generalnog štrajka na nivou svih komunalnih preduzeća u Kantonu Sarajevo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...