MAJKA UOČILA MODRICE KOD DJETETA: Prijavljeno nasilje u sarajevskom vrtiću, MUP i inspekcija sprovode nadzor (VIDEO)

Vijest o nasilju među djecom u jednom od sararajevskih vrtića, koju je podijelila majka djeteta, uznemirila je bh. građane. Slučaj je prijavljen MUP-u Kantona Sarajevo, a iz Kantonalnog resornog ministarstva, najavljen je hitan inspekcijski nadzor predškolske ustanove.

  • Vijesti

  • 13. Jan. 2024  13. Jan. 2024

  • 0

Nakon što je uočila modrice kod djeteta, majka je to prijavila MUP-u Kantona Sarajevo, a povrede od ujeda i udaraca, kako je navela, potvrdili su i nadležni ljekari. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo za BHRT je potvrđeno da su primili prijavu roditelja.

"Službenici Policijske uprave Novo Sarajevo aktivno postupaju po prijavi, te su istražne radnje u toku."

Majka djeteta također je navela da postoji i videosnimak incidenta koji je, prema njenim riječima, u posjedu vrtića. Hitan inspekcijski nadzor ove predškolske ustanove najavili su iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.

"Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo je od Javne ustanove Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo zatražilo hitno uključivanje u ovaj slučaj, a kako bi se utvrdile sve okolnosti u kojima se desio ovaj uznemirujući slučaj."

Veća pažnja mora biti usmjerena na stručnost onih koji rade sa ranjivim kategorijama, ističu naši sagovornici.

ČEDOMIR NOVAKOVIĆ, psiholog

"Ako je dijete dato instituciji koja je registrovana za čuvanje, za brigu o njemu, za obrazovni proces ili za proces socijalizacije onda to apsolutno mora biti pod jednim ujednačenim, poštenim odnosom i kriterijem koji je jednak za svu djecu. Niko bolje od djece ne može da osjeti ili primijeti, bez obzira što su to mala djeca, da neko nekog ne simpatiše, da neko nekog ne voli ili da neko nekog maltretira."

VLADIMIR VASIĆ, sociolog

"Konkretno u ovom slučaju je problem, koji bi trebalo naravno da se ispita, odgovornost pojedinaca koji su na toj poziciji, vaspitača, pedagoga ili na kojoj su već poziciji. To je sada dublji problem imenovanja ljudi, ko i na koji način se imenuje na te odgovarajuće pozicije, ko na koji način radi i postupa sa djecom i kakve su moralne i naučne predispozicije tih osoba da budu uopšte primljeni na tu poziciju."

Nakon što budu prikupljeni dokazi, potez je na tužilaštvu. A za obrazovne institucije imperativ bi morala biti prevencija svakog oblika zanemarivanja i nasilja.

(BHRT)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...