"ZAHTIJEVAMO PREKID VATRE, ODMAH": Novi masovni propalestinski protesti u Londonu (VIDEO)

Uz veliku prisutnost policije, uključujući snage izvan Londona, policija je demonstrantima dijelila letke na kojima je pisalo "držite se prave strane zakona".

  • Evropa

  • 13. Jan. 2024  

  • 0

U Londonu se danas održavaju masovni propalestinski protesti na kojima učesnici traže prekid vatre u Gazi.

Demonstranti nose transparente s natpisima "Odmah prekid vatre", a građani nose i ogromnu lutku sirijske djevojčice Amal koja je postala međunarodni simbol ljudskih prava nakon što je proputovala hiljade kilometara od tursko-sirijske granice do Manchestera u julu 2021. godine.

Organizatori kažu da je današnji protest u Londonu dio globalne akcije u 30 zemalja svijeta.

Više od 1.700 policajaca na dužnosti je kako bi osiguravali marš, a već je saopćeno da su dvije osobe uhapšene zbog "nošenja plakata s uvredljivim sadržajem".

 Uz veliku prisutnost policije, uključujući snage izvan Londona, policija je demonstrantima dijelila letke na kojima je pisalo "držite se prave strane zakona".

Ovo je sedmi propalestinski marš održan u Londonu nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra u kojima je ubijeno oko 1.200 ljudi, a više od 240 kidnapovano, prenosi Klix.

Nakon toga, više od 23.000 ljudi ubijeno je u Gazi otkako je Izrael započeo svoju osvetničku kampanju bombardiranja i pokrenuo naknadnu kopnenu kampanju.

Dosadašnji protesti su se održavali vikendima o britanskoj prijestolnici, a učestvovale su stotine hiljada ljudi.

U nedjelju će se na londonskom Trafalgar Squareu održati skup podrške Izraelu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...