EVO ŠTA DODIK SPREMA: Ovo je radna verzija takozvanog Izbornog zakona RS

Iz opozicije neće biti podrške za usvajanje ovog zakona

  • Vijesti

  • 13. Jan. 2024  

  • 8

Ako visoki predstavnik Christian Schmidt nametne izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, Narodna skupština RS hitno će zasijedati, nezvanično saznaje ATV.

Pred poslanicima će se naći Izborni zakon RS.

ATV je u posjedu radne verzije Zakona koji predviđa vraćanje nadležnosti "Republičkoj izbornoj komisiji". Najviše u dijelu koji se odnosi na entitetske i lokalne izbore. RIK će imati potpunu kontrolu nad ovim izborima. Zakon predviđa i elektronsko brojanje glasova, skenere i elektronsku identifikaciju glasača. U Zakonu stoji da će izbori za Parlamentarnu skupštinu i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine ostati u nadležnosti CIK-a. Iz SDS-a za sve to, izgleda, neće biti podrške. 

alt

Radna verzija takozvanog Izbornog zakona RS

"Svaki dio izbornog procesa, od načina kandidovanja i momenta kandidovanja do momenta proglašenja rezultata je podložan izbornoj krađi. Na ovaj način je samo centralizovan na Republičku izbornu komisiju kojom diriguje komitet. I koji će još više udaljiti ljude odnosno birače od mogućnosti da vjeruju da njihov glas se broji", smatra Milan Miličević, lider SDS-a.

Lider liste za Pravdu i red za ATV kaže da neće dati podršku novom Zakonu.

Na to, kako će reagovati na nametanja Christiana Schmidta, Nebojša Vukanović kaže da ne želi da odgovara na hipotetička pitanja. Interesantno je da su opozicionari u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH glasali za izmjene Izbornog zakona BiH. Na redu je Dom naroda, u kojem se čeka potez SNSD-a. 

"Odlučićemo mi u skladu sa našim partijskim opredjeljenjem i interesom RS kako ćemo se ponašati. Za nas je neprihvatljivo da bilo ko nametne bilo šta. On nije legalan, on nije izabran u skladu sa procedurom i to je tačno i niko to ne može da ospori. To što njemu pokroviteljstvo daje američka ambasada, to ništa ne znači. U svakom slučaju ukoliko se nametne bilo kakav zakon mi ćemo imati našu reakciju", kaže Milorad Dodik, predsjednik RS.

Podršku Izbornom zakonu RS ne daju ni u PDP-u. I oni su u Parlamentarnoj skupštini BiH podržali izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je predložila SDA. Niko iz opozicije se nije pojavio na sastancima na kojima je tema bio takozvani Izborni zakon RS. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...