GRLIĆ RADMAN NE POPUŠTA NI SUSJEDE: Crnoj Gori zaprijetio arbitražom Međunarodnog suda ako ne vrate Hrvatskoj brod "Jadran"

"'Jadran' je samo simbol. Mnogo toga vezano za vojnu imovinu treba riješiti. Mi očekujemo povratak školskog broda 'Jadran' u matičnu luku Split. Vrijeme prolazi, moramo to što brže rješavati", poručio je Grlić Radman iz Bara

  • Regija

  • 14. Jan. 2024  

  • 1

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman kazao je da će možda ramotriti uključivanje međunarodnog suda ukoliko se pitanje vlasništva nad brodom "Jadran" ne riješi bilaterarno i dogovorom.

Grlić Radman je za HRT rekao da je Hrvatskoj stalo do susjeda, te da ta zemlja nema skrivenu agendu, već da želi da pomogne Crnoj Gori.

"'Jadran' je samo simbol. Mnogo toga vezano za vojnu imovinu treba riješiti. Mi očekujemo povratak školskog broda 'Jadran' u matičnu luku Split. Vrijeme prolazi, moramo to što brže rješavati", poručio je Grlić Radman iz Bara

Grlić Radman se u subotu susreo s crnogorskim ministrom vanjskih poslova Filipom Ivanovićem s kojim je, kako je izjavio u Kotoru, razgovarao o nizu otvorenih pitanja između Hrvatske i Crne Gore.

- Razgovarali smo o Prevlaci, jasna je granica na kopnu na temelju Badinterove komisije... Želimo razgovarati o granici na moru i čekamo da Crna Gora imenuje članove komisije kako bismo razgovarali o tom problemu - rekao je on.

Što se tiče školskog broda "Jadran" Radman Grlić kaže da je to hrvatski brod koji se u trenutku raspada bivše države našao na remontu u Tivtu i ondje ostao.

- Mi ga smatramo otuđenom imovinom i tražimo da se vrati u matičnu luku Split. Ako to ne možemo riješiti bilaterarno i dogovorom, možemo razmotriti mogućnost uključivanja međunarodnog sudišta - dodao je Grlić Radman.

Ministar je ponovio da je neprihvatljiva odluka skupštine općine Kotor o preimenovanju sportskog objekta po osobi o kojoj, kako kaže, postoje brojna uznemirujuća svjedočanstva zbog zloglasnog djelovanja i postupanja prema hrvatskim zatočenicima, Zoranu Gopčeviću, zapovjedniku straže u logoru Morinj.

- Čestitali smo Crnoj Gori što se suočila s prošlošću i za nas su ploča u Morinju i natpis veoma bitni i smatramo da ne treba biti predmet razgovora i treba ostati ondje gdje jest - poručio je Grlić Radman.

Anušić: Nadam se da će Krapovićevi stavovi u budućnosti biti prihvatljiviji

Podsjetimo, ministar odbrane Dragan Krapović je u četvrtak, na Televiziji Vijesti, rekao da shodno potpisanim sporazumima nakon disolucije Jugoslavije, Hrvatska nema pravo da traži školski brod "Jadran" i da nisu spremni da pregovaraju o vlasništvu.

On je, govoreći o ploči u bivšem vojnom logoru Morinj, kazao da je ploča postavljena na pogrešan način i da natpis ne odgovara činjenicama i da ta ploča treba da bude zamijenjena drugom sa adekvatnim tekstom.

Zbog toga je ministar odbrane Hrvatske Ivan Anušić odlučio da otkaže sastanak sa crnogorskim kolegom, navodeći da su stavovi Krapovića o brodu "Jadran" i ploči u Morinju za Hrvatsku apsolutno neprihvatljivi, te da upravo to treba da budu teme njihovog prvog sastanka i da mora doći do razgovora sa predstavnicima Vlade Crne Gore.

Međutim, Krapović je ostao pri stavu da brod "Jadran" pripada Crnoj Gori, i da nema pregovora na tu temu.

Anušić je za HRT ponovio da misli da je jedino ispravno to što se sastanak sa Krapovićem nije desio.

- Osporio je vlasništvo nad brodom "Jadran", vjerovatno bi osporio i neke druge teme koje bismo otvorili. Mislim da je jedino ispravno to da taj sastanak nismo održali. Nadam se da će u budućnosti njegovi stavovi biti prihvatljiviji. U ovom trenutku, uz takve stavove, ja nemam što tražiti na tom sastanku - rekao je Anušić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...