BORJANA KRIŠTO U DAVOSU: "Očekujemo skoro otvaranje pregovora s EU-om, razočarana sam što izuzetan rad nije nagrađen"

Izrazila je lično razočarenje što ovako izuzetan rad i napredak institucija BiH nije prepoznat i nagrađen u decembru prošle godine otvaranjem pregovora o članstvu, čime bi se Bosna i Hercegovina dodatno vezala za EU.

  • Vijesti

  • 17. Jan. 2024  17. Jan. 2024

  • 6

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto u svom obraćanju na 54. Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu, kao i tokom posebne sesije "Diplomatski dijalog o Zapadnom Balkanu", istaknula je da Bosna i Hercegovina očekuje skoro otvaranje pregovora o članstvu s Evropskom unijom.

Rekla je da se upravo ovih dana obilježava godina dana rada novog saziva Vijeća ministara BiH. Istaknula je da je za tih godinu dana rada načinjen ogroman iskorak na evropskom putu Bosne i Hercegovine. Kazala je kako je u tom periodu "Vijeće ministara BiH održalo čak 57 sjednica i usvojilo više od 1.400 raznih materijala, od čega čak 13 prijedloga zakona, a sve kako bi ispunilo 8+1 uvjeta iz preporuka, odnosno 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije". Naglasila je da je Bosna i Hercegovina tokom prethodne godine, prvi put u svojoj historiji, imala 100-procentnu usklađenost s vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a.

Izrazila je lično razočarenje što ovako izuzetan rad i napredak institucija BiH nije prepoznat i nagrađen u decembru prošle godine otvaranjem pregovora o članstvu, čime bi se Bosna i Hercegovina dodatno vezala za EU. Kazala je da je ova propuštena prilika ostavila vidljiv trag na rad koalicije stranaka unutar Bosne i Hercegovine na svim nivoima vlasti, čime je rad i samog Vijeća ministara BiH otežan. Izrazila je i uvjerenje kako će se nastaviti raditi jednakim neumornim tempom, "jer smo svi svjesni da neophodne reforme trebaju upravo svima nama u Bosni i Hercegovini".

- Predstojeća posjeta velikog prijatelja Bosne i Hercegovine, premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen i premijerom Kraljevine Nizozemske Markom Rutteom, predstavlja pozitivan iskorak ka jačanju evropske saradnje i podrške našim evropskim stremljenjima - kazala je i u vezi s tim iskazala očekivanje za hitnim otvaranjem pregovora i za našu zemlju.

Na kraju svog obraćanja Krišto je iskazala lično uvjerenje da budućnost BiH i regije ovisi isključivo o održavanju dijaloga, poticanju saradnje i iznalaženju održivih rješenja. Naglasila je da će nastaviti graditi mostove između različitih političkih entiteta, čvrsto podržavajući demokracijske procese i promičući transparentnost u političkom djelovanju. Istaknula je da ključ uspjeha Bosne i Hercegovine leži u kontinuiranoj saradnji svih konstitutivnih naroda, njihovih legitimnih predstavnika i relevantnih političkih aktera, saopćilo je Vijeće ministara BiH. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...