UKOLIKO PLANIRATE U NJEMAČKU PO AUTOMOBIL: Nagli pad cijena, Volkswagen prestigao konkurenciju…

Cilj je prodati što više i pozicionirati se kao najveća sila na najmoćnijem europskom tržištu.

  • Auto

  • 18. Jan. 2024  

  • 0

U Njemačkoj traju veliki cjenovni ratovi proizvođača električnih automobila. Cilj je prodati što više i pozicionirati se kao najveća sila na najmoćnijem europskom tržištu. Teslin Model Y bio je najprodavaniji električni automobil u Njemačkoj prošle godine, s otprilike 45.800 novih registracija, prema podacima koje je u utorak objavila Savezna uprava za motorni promet (KBA).

Međutim, Tesla je izgubio titulu najprodavanije električne marke u zemlji, a pobjednik je Volkswagen. Prodaja električnih VW-a porasla je 12 posto, na 70.628 vozila prošle godine, dok je Teslin volumen pao devet posto na 63.685 prodanih automobila, piše Automotive News Europe.

Tesla je smanjio cijene Modela Y u Njemačkoj. Time se pridružio Volkswagenu, koji je također korigirao cijene, ali i kineskom BYD-u. Tesla je snizio cijene za Model Y Long Range i Model Y Performance za 5000 eura na 49.990 eura i 55.990 eura u Njemačkoj, što predstavlja popust od 9 posto i 8 posto u odnosu na prijašnje cijene.

Također je smanjio cijenu modela Model Y sa stražnjim pogonom za 1900 eura, ili 4,2 posto, na 42.990 eura, prema podacima na svojoj web stranici. VW, s druge strane, financira iz svoje blagajne subvencije za električna vozila nakon što je njemačka vlada iznenada povukla poticaje. Naravno, ako kupujete ID.3, ID.4… To su veliki popusti, samo ih VW marketinški tako ne zove.

BYD, pak, snižava cijene električnih vozila u Njemačkoj, najviše za svoj kompaktni SUV Atto 3. BYD je prošle godine u Njemačkoj prodao samo 4140 automobila, ali cilja na tržišni udio od 10 posto nakon što njegova nova tvornica automobila u Mađarskoj započne proizvodnju za dvije ili tri godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...