BURNO U BANJOJ LUCI: Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, rasprava o nacrtima zakona o imunitetu i referendumu...

Protiv Dodika i vršioca dužnosti Službenog glasnika RS Miloša Lukića se vodi proces pred sudom BiH zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

  • Vijesti

  • 18. Jan. 2024  

  • 1

Javna rasprava o nacrtima zakona o imunitetu i referendumu biće održana danas u Narodnoj skupštini Republike Srpske u Banjaluci.

Riječ je o nacrtima zakona o imuntitetu Republike Srpske i o referendumu i građanskoj inicijativi, koji su u skupštinsku proceduru upućeni na prijedlog narodnih poslanika.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić će biti izvjestilac u ime parlamenta na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o imunitetu koja će biti održana u 11 sati, najavljeno je iz NSRS.

Izvjestilac o Nacrtu zakona o referendumu i građanskoj inicijativi, što je prijedlog narodnih poslanika, biće šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Nacrt zakona o imuntitetu 22. decembra 2023. godine i uputila ga u javnu raspravu u roku od 30 dana. Na istoj sjednici usvojen je i Nacrt zakona o referendumu i građanskoj inicijativi, prijedlog narodnih poslanika, koji je takođe upućen u javnu raspravu u roku od 30 dana.

Cilj zakona o imunitetu je, prema riječima Stevandića, da se zaštite sve institucije koje u praksi provode odluke usvojene u Narodnoj skupštini. Zakon o imunitetu u ovom entitetu postojao je i ranije, ali ga je 2002. godine, ukinuo tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown.

Stevandić je naveo kako se usvajanjem zakona o imunitetu nikada više neće moći voditi sudski procesi protiv zvaničnika, kao što se trenutno sudi predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, zato što je radeći svoj posao izvršavao odluke Narodne skupštine.

Protiv Dodika i vršioca dužnosti Službenog glasnika RS Miloša Lukića se vodi proces pred sudom BiH zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Nevladin sektor poziva na povlačenje zakona, tvrdeći da se njegovim usvajanjem otvara ogroman prostor za kriminal i nekažnjavanje korupcije visokih zvaničnika. Ističu da je riječ o mnogo široj zaštiti, koja otvara vrata nekažnjavanju korupcije i nastavku zapaljive retorike, od koje neće biti zaštite nikome.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...