OŠTRA PORUKA AMERIČKOG SENATORA VUČIĆU: "Mora da ispita nepravilnosti na izborima, a ne da skreće pažnju napadima na aktiviste"

Cardin je u saopštenju neposredno pred izbore u Srbiji 14. decembra naveo da je zabrinut zbog "izazivanja straha i napada na opoziciju" i pozvao vlasti da osiguraju održavanje fer i demokratskih izbora

  • Regija

  • 20. Jan. 2024  

  • 1

Predsjedavajući Odbora za vanjske poslove u američkom Senatu demokrata Ben Cardin, izjavio je da je "alarmiran zastrašivanjem organizacije civilnog društva CRTA od strane srpskih vlasti" i pozvao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da ispita navode o izbornim nepravilnostima, prenio je Glas Amerike.

"Alarmiran sam zastrašivanjem srpske organizacije civilnog društva CRTA kao odgovor na njihovu važnu misiju izbornih posmatrača. Predsjednik Vučić mora da se bavi pitanjima koje je OEBS postavio u vezi sa demokratijom u Srbiji ne da skreće pažnju sa toga napadima na demokratske aktiviste“, napisao je Cardin sinoć na mreži X na zvaničnom nalogu Odbora za vanjske poslove Senata.

Uz svoju objavu Cardin je priložio i objavu šefa Delegacije EU u Srbiji Emanuele Giaufreta na istoj društvenoj mreži jučer poslijepodne. On je napisao da „pritisak na nevladine organizacije u Srbiji koje se bave izborima otežava njihov rad, što je suprotno vrijednostima demokratskog i pluralističkog društva i mora da stane“, navodi Glas Amerike.

Giaufret je dodao da je „ojačano civilno društvo ključna komponenta svakog demokratskog sistema i trebalo bi da bude prepoznato od strane državnih institucija“.

Cardin je u saopštenju neposredno pred izbore u Srbiji 14. decembra naveo da je zabrinut zbog „izazivanja straha i napada na opoziciju“ i pozvao vlasti da osiguraju održavanje fer i demokratskih izbora, podsjeća Glas Amerike.

Međunarodni posmatrači predvođeni Kancelarijom OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u preliminarnom izvještaju su naveli da su na dan glasanja uočene neregularnosti, ali i da su izborni uslovi išli u korist vlasti i da nisu bili jednaki za sve.

CRTA je ubrzo nakon glasanja, na osnovu svojih nalaza, saopćila da rezultati ne održavaju volju građana. CRTA je iznijela navode o migracijama birača iz drugih gradova koji su glasali na lokalnim izborima u Beogradu, kao i „kloniranju birača“, odnosno upisivanju glasača na više biračkih mjesta istovremeno.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...