ZASTUPNIK NES-a, JASMIN EMRIĆ: "Spriječiti realizaciju antidržavnog plana 'Trojka-HDZ-SNSD' iz Bakinaca"

"Antidržavni plan „Tojka-HDZ-SNSD“ iz Bakinaca se mora osuditi, osporiti i spriječiti njegova realizacija u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine"

  • Politika

  • 21. Jan. 2024  21. Jan. 2024

  • 0

Da neprincipijelnost i podaništvo nema granica još jednom su pokazali lideri Trojke, što se vidi iz objavljenog zapisnika sa sastanka predsjednika stranaka koalicije na državnom nivou kod Milorada Dodika u Bakincima, jer su pristali na rušenje u Domu naroda već usvojenog Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine krajem decembra prošle godine u Predstavničkom domu, a kojim se jača integritet izbornog procesa i uvode tzv. nove tehnologije, kaže državni zastupnik Jasmin Emrić (NES).

"Na taj način lideri Trojke, osim što pokazuju tko je stvarni šef njihove koalicije kojemu moraju otići „na noge“ kada ih on pozove, ponižavaju i svoje zastupnike koji su podržali tehničke izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, te obezvređuju institucionalni rad i uvode praksu da se o najvažnijim odlukama dogovara van državnih institucija na privatnom imanju glavnog zagovarača i promotora ideje podjele države Bosne i Hercegovine.

Mene ne čudi što Čović i Dodik obezvređuju već usvojene tehničke izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u Predstavničkom domu, jer oni iste nisu ni podržali, već me čude lideri Trojke koji svojim prepoznatljivim dodvoračkim stilom, dopuštaju da ih, po ko zna koji put, navedeni dvojac prevede žedne preko vode.

Nepojmljivo mi je da Trojka ne vidi kako njihovi partneri u vlasti, ustvari samo kupuju vrijeme, kako bi spriječili najavljenu intervenciju visokog predstavnika Christiana Schmidta radi uvođenja paketa integriteta u izborni sistem", kaže Emrić.

Dalje navodi da Dodik i Čović stvarno žele poboljšanje integriteta i uvođenje novih tehnologija u izborni proces nastavili bi u Domu naroda zakonodavni postupak već usvojenih izmjena i dopuna Izbornog zakona, te eventualno u amandmanskoj fazi utjecali na usvojeni tekst zakona u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

"Dakle, sve mi se čini da je na sceni još jedna prijevara u nizu, od ove državne koalicije, gdje će se pod plaštom „finalizacije Izbornog zakona BiH“, kako kaže Čović, ustvari ispuniti njegovi zahtjevi o legitimnom predstavljanju i stavljanju pod punu kontrolu članova Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine najavljenim novim načinom izbora.

Podsjećam Trojku na izjavu visokog predstavnika Christiana Schmidta nakon njegove intervencije na Izborni zakon u izbornoj noći 2. oktobra 2022. godine kada je konstatirao da je za njega slučaj „Ljubić“ pravno gledano okončan, odnosno da je provedena Odluka o dopustivosti i meritumu broj U 23/14 Ustavnog suda Bosne i Hercegovine po zahtjevu
„Ljubić“.

Čudi me da to lideri Trojke nisu imali na umu kada su na „skromnom“ Dodikovom imanju u Bakincima pristali na rušenje institucija i podjelu države zagovarajući prijedlog HDZ-a o izboru članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

U sadržaju ovog dogovora prepoznaju se elementi latentnog uvođenja „trećeg entiteta“, a navedene formulacije za izbor članova Predsjedništva BiH kao: „kandidat iz reda bošnjačkog naroda“ i „kandidat iz reda hrvatskog naroda“, produbljuju diskriminaciju po etničkoj osnovi, te predloženi model s indignacijom odbacujem.

Ovaj dogovor „Trojka-HDZ-SNSD“ iz Bakinaca u kojem se najavljuje uvođenje asimetričnog rješenja u ustavni sistem Bosne i Hercegovine kako bi se Draganu Čoviću osigurala izborna jedinica iz koje bi se mogao izabrati samo njegov kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine predstavlja „izdaju“ principa jednakopravnosti i jednake vrijednosti glasa, a učvršćuje etničku podjelu države i društva.

Stoga, radi sprječavanja daljnjih etničkih podjela i ekskluzivnog političkog predstavljanja ovaj antidemokratski i antidržavni plan „Tojka-HDZ-SNSD“ iz Bakinaca se mora osuditi, osporiti i spriječiti njegova realizacija u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine", zaključuje Emrić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...