JOŠ OD DECEMBRA SCHMIDT NAJAVLJUJE NAMETANJE IZMJENA: Iz OHR-a se oglasili o sastanku državne koalicije u Laktašima

Na sastanku održanom u Laktašima 18. januara, iz vladajuće državne koalicije je poručeno kako su načinili značajne pomake u pregovorima vezanim za izmjene Izbornog zakona, te da će to pitanje finalizirati u februaru.

  • Vijesti

  • 22. Jan. 2024  

  • 0

U javnosti je objavljen dokument za koji SNSD tvrdi da je dogovor koji je postignut na sastanku delegacija stranaka koje čine koaliciju na nivou države - SNSD-a, HDZ-a i trojke, a koji je održan nedavno u Laktašima.

Predstavnici trojke tvrde da se radi o radnoj verziji, te da neće odustati od predloženih korekcija.

Na sve su reagovali iz Ureda visokog predstavnika (OHR), piše N1.

Iako je visoki predstavnik Christian Schmidt još u decembru poručio da će sam nametnuti izmjene koje se odnose na integritet izbora, ukoliko lideri to ne učine u narednih nekoliko sedmica, zvaničnici su sami sebi dodijelili rok, rekavši da će ovo pitanje biti finalizirano u februaru.

- Očekivanja visokog predstavnika iskazana u njegovoj izjavi iz decembra 2023. ostaju ista. Vlasti BiH do sada nisu uspjele uskladiti Izborni zakon sa međunarodnim standardima o transparentnosti i integritetu izbornih procesa i dobrim praksama koji se primjenjuju u demokratskim izborima i stoga je tu moguće ostvariti pomake. Da budemo jasni, ti pomaci moraju obuhvatiti jasnu identifikaciju svakog birača, elektronsko brojanje glasova onako kako su ih birači dali, siguran prenos glasačkih listića do biračkih odbora na biračkim mjestima koji rade transparentno i nezavisno. Ovo već treba početi sa općinskim izborima u oktobru. Svaki lažni glas je prepreka u dostizanju evropskih standarda u pogledu slobode i demokratije. Građani BiH moraju imati povjerenje u izborne sisteme, dosljednu primjenu proceduralnih mjera zaštite i tajnost glasanja, saopćeno je iz OHR-a.

Podsjećamo da je na sastanku održanom u Laktašima 18. januara, iz vladajuće državne koalicije poručeno kako su načinili značajne pomake u pregovorima vezanim za izmjene Izbornog zakona, te da će to pitanje finalizirati u februaru.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...