KINEZI SE NE ŠALE: Invazija na europsko tržište električnih automobila, stižu modeli koji će biti konkurenti Mercedesu i Land Roveru…

Pokreće ga električni pogon s baterijom od 49 kWh, ali tu je i benzinski motor koji služi kao range extender te se spominje ukupni domet od 1000 km.

  • Auto

  • 24. Jan. 2024  

  • 0

Bloomberg i Automotive News Europe objavili su vijest da bi BYD mogao u Europi lansirati SUV-ove, koji će konkurirati Mercedesu G-klase i Land Rover Defenderu. BYD razmatra izvoz Yangwanga U8 i Fang Chenga Bao 5 u Europu, rekli su čelnici kompanije tokom prezentacije za novinare u Shenzhenu. Ideja je predstaviti U8 na sajmu u Ženevi. Luksuzni SUV u Kini košta oko 140.000 eura. Pokreće ga električni pogon s baterijom od 49 kWh, ali tu je i benzinski motor koji služi kao range extender te se spominje ukupni domet od 1000 km.

Terenske sposobnosti U8 ojačane su tehnološkim rješenjem s po jednim elektromotorom na svakom točku, što mu omogućuje da se okrene na mjestu poput tenka i bočno klizi na parkirna mjesta. BYD tvrdi vozilo može plutati u vodi pola sata, unatoč masi praznog vozila od 3,5 tone.

Bao 5 je, pak, opremljen plug-in hibridnim pogonom. Početna cijena je oko 40.000 eura, što ga čini pristupačnijim od modela kao što su Bronco i Defender. BYD trenutno prodaje 5 modela u Europi – Dolphin hatchback, limuzine Seal i Han te SUV-ove Atto 3 SUV i Tang SUV.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...