JE LI GOSPODIN „LEGITIMNI“ PRERANO SLAVIO: „Političke izmjene, izmjene koje definišu probleme vezano za legitimno predstavljanje hrvatskog naroda nisu…“

“Onaj kandidat koji dobije najviše glasova među Hrvatima na razini Federacije uz to, morao bi pobijediti u najmanje tri kantona od tih pet. Ako tog nema, onda najmanje dva kantona. Ako i tog nema jer moguće da bude deset kandidata, sad će ih biti sigurno puno, onda bar u jednom”, pojasnio je Čović.

  • Vijesti

  • 24. Jan. 2024  

  • 7

Legitimno predstavljanje - poznata želja HDZ-a Bosne i Hercegovine u novom prijedlogu izmjena Izbornog zakona. Bez izmjena Ustava, preko kantona do izbora člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda. Kako saglasnosti za izmjene Ustava nema, izmjene Izbornog zakona mogle bi HDZ dovesti do cilja. No, pitanje je hoće li na tom putu imati podršku koalicionih partnera?

Od Mostara do Laktaša, državna koalicija u ofanzivi na Izborni zakon Bosne i Hercegovine. Nakon sastanaka ostali su dokumenti bez potpisa kao uvertira za konkretne poteze. Ulogu autora novog Izbornog zakona spremno dočekao HDZ BiH. Prijedlog spreman. Izbor članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine u fokusu, legitimno predstavljanje u samom vrhu. Promjene u Federaciji i novi put do Predsjedništva. Člana iz reda bošnjačkog naroda bi birala cijela Federacija, a člana iz reda hrvatskog naroda samo odabrani kantoni. Pet povlaštenih kantona čiji glas vrijedi više, a kako tvrdi lider HDZ-a, Hrvatima je to garancija da su sami izabrali svog predstavnika bez uplitanja Bošnjaka.

“Onaj kandidat koji dobije najviše glasova među Hrvatima na razini Federacije uz to, morao bi pobijediti u najmanje tri kantona od tih pet. Ako tog nema, onda najmanje dva kantona. Ako i tog nema jer moguće da bude deset kandidata, sad će ih biti sigurno puno, onda bar u jednom”, pojasnio je Čović.

Matematika u kojoj HDZ BiH dobija. Politički cilj kojem teži već godinama, ali bezuspješno. U ovom pokušaju cilj je isti, ali je promijenjen način realizacije. Umjesto izmjene Ustava, samo izmjena Izbornog zakona i to baš u dijelu na koji HDZ pretendira. No, prije toga, HDZ mora osvojiti državni Parlament. Uprkos tvrdnjama da je Prijedlog nastao na temeljima koalicionog dogovora u Laktašima, Čovićeva izmjena Izbornog zakona nije potpuno sigurna. Partneri iz Trojke tvrde da u Parlamentu može proći samo ono što je zajedno dogovoreno. A Čovićev prijedlog nije.

“Naravno da ne podržavamo. I za takvu izmjenu protiv koje smo mi je potrebno promijeniti Ustav i ne samo promijeniti Ustav, nego promijeniti osnovnu ideju Ustava. Naš stav je bio da to zahtjeva ustavne promjene i da bismo mi vrlo rado ušli u tu vrstu ustavnih promjena koje će ukinuti ustavnu diskriminaciju”, kazao je za FTV Predrag Kojović, zastupnik NS-a u Zastupničkom domu BiH.

“Imajući u vidu ono što je ranije usvojeno u organima NiP-a, postoji odlučnost i spremnost za tehničke izmjene Izbornog zakona. Političke izmjene, izmjene koje definišu probleme vezano za legitimno predstavljanje hrvatskog naroda nisu usaglašene s obzirom na to da su modeli veoma složeni”, kaže Nihad Omerović, predsjednik Kluba NiP-a u Zastupničkom domu BiH.

“Tvrdili smo od početka da ćemo podržati svako rješenje oko kojeg se dogovore partneri u tom entitetu, odnosno predstavnici bošnjačkog i hrvatskog naroda i taj stav nije promijenjen”, izjavila je Snježana Novaković-Bursać, delegatkinja u Domu naroda BiH (SNSD).

Opozicija ključne detalje HDZ-ovog prijedloga žestoko kritizira. U predočenom ne vide dobro rješenje za izbornu reformu, a za posljedice odgovornost adresiraju liderima stranaka Trojke. SDA i DF u potpunosti odbacuju ovaj prijedlog.

“Riječ je, zapravo, o najavi nekog plutajućeg trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini. I to je za SDA potpuno neprihvatljiva ideja. Ovo što HDZ traži je model po kojem bi uvijek u Predsjedništvu sjedio predstavnik HDZ-a, a to je nešto drugo. Mi se moramo prilagoditi EU jer smo podnijeli zahtjev za članstvo u EU, a ne za članstvo u HDZ-u”, poručuje Safet Kešo, zastupnik SDA u Zastupničkom domu BiH.

“HDZ kroz dogovor iz Mostara i Laktaša zajedno s Trojkom i SNSD-om uvodi nejednaku vrijednost glasa, produbljuje diskriminaciju, razvaljuje državu u njenom demokratskom kapacitetu. Žele u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine samo onoga kome oni daju certifikat i koji ima saglasnost zvaničnog Zagreba. Žele, zapravo, da usidre tzv. Herceg-Bosnu s politikom koja je međunarodno presuđena za UZP. Protiv smo ovakvog riješenja”, ističe Dženan Đonlagić, delegat u Domu naroda BiH (DF)

Da izmjene Izbornog zakona u izboru članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine nisu moguće bez izmjene Ustava, vrlo brzo Čovića je podsjetila Američka ambasada. Presude Evropskog suda za ljudska prava su obavezujuće i ključne upravo u izboru članova Predsjedništva, a što HDZ-ov Prijedlog, preko kantona do Predsjedništva, potpuno zaobilazi. Stare želje u novim izmjenama, OHR nije komentirao. Reakcije nema, ali ponavljaju poruku da je integritet izbornog procesa prioritet.

Jesu li isti prioriteti i u državnoj koaliciji, bit će jasnije sljedeće sedmice na sjednicama oba doma državnog parlamenta. Koalicija može birati postojeći i za sada jedini prijedlog tehničkih izmjena Izbornog zakona koji čeka podršku Doma naroda ili uputiti novi prijedlog po svojoj mjeri. A može i između dvije opcije birati treću, onu iz OHR-a, za koju predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto smatra da može poremetiti i dovesti u pitanje odnose unutar vladajuće kolacije. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...