S NEDOSTATKOM PEDIJATARA KANTON SARAJEVO IDE PREMA EPIDEMIJI MORBILA: Povećana potražnja za MRP vakcinom, iz Doma zdravlja otkrivaju za "SB" ima li ih dovoljno

Ukoliko ste u proteklom periodu sa mališanima probali otići u drugu smjenu pojedinih domova zdravlja, mogli ste utvrditi da je nema - jer nedostaje pedijatara za rad!

  • Vijesti

  • 24. Jan. 2024  24. Jan. 2024

  • 0

Nakon što je na području Tuzlanskog kantona, tačnije u Tuzli i Živinicama, proglašena epidemija morbila, zarazne bolesti koja je bila gotovo iskorijenjena, prvi slučajevi pojavili su se i u Kantonu Sarajevo.

"U Kantonu Sarajevo danas su potvrđena tri slučaja oboljelih od morbila, troje djece iz jednog vrtića u općini Novi Grad Sarajevo. Riječ je o nevakcinisanoj djeci", navela je Lejla Moćević, stručna saradnica za odnose s javnošću iz JU Dom zdravlja KS, za "Slobodnu Bosnu".

Kako je navela Moćević, zbog pojave slučajeva suspektnih na morbile, Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, u dogovoru s Ministarstvom zdravstva KS, organizirao je jučer sastanak s predstavnicima Doma zdravlja KS, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS, Opće bolnice „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Sastanku je prisustvovao i ministar zdravstva KS Enis Hasanović, koji je naveo da je cilj sastanka s kolegama iz zdravstvenih ustanova praćenje situacije i proaktivno djelovanje, kako bi se s postojećim kapacitetima reagiralo na najbolji mogući način

"Dogovoren je plan i procedure u slučaju proglašenja epidemije u KS", dodala je Moćević.

U KS nedostaje pedijatara

Period je ovo kada brojni mališani obolijevaju i od drugih bolesti, najčešće respiratornih infekcija, te su čekaonice domova zdravlja u Kantonu Sarajevo svakako prepune. Ukoliko ste u proteklom periodu sa mališanima probali otići u drugu smjenu pojedinih domova zdravlja, mogli ste utvrditi da je nema - jer nedostaje pedijatara za rad!

Tako u ovoj sedmici druge smjene na Odjelu pedijatrije nije bilo u Domu zdravlja "Omer Maslić" u Novom Sarajevu, Domu zdravlja Stari Grad te Domu zdravlja Vogošća. Roditelje djece s povišenim temperaturama slali su u druge domove zdravlja - u Kumrovac ili u Vrazovu, gdje je također radio po jedan pedijatar na povećan broj djece iz drugih domova zdravlja.

Doktori vidno umorni, roditelji iscrpljeni, mališani bolesni...

Zanimalo nas je kako će riješiti situaciju nedostatka kadra ukoliko dođe do epidemije, te kako roditelji koji nisu vakcinisali djecu mogu doći do vakcine, ukoliko nema raspoloživih ljekara da ih vakcinišu na tzv. zdravoj strani.

"Što se tiče pedijatara, trenutno je 14 ljekara u procesu edukacije na specijalističkom studiju, dok je u toku konkursna procedura za izbor još 10 kandidata koji će u narednih pet godina biti na usavršavanju. Planiranje dodatne edukacije kadra, konkretno specijalističkih usavršavanja je veliki proces koji zahtjeva planiranje čak decenije unaprijed. Trenutna situacija je posljedica neodgovornih struktura godinama unazad u Kantonu Sarajevo, gdje se ovom vidu problematike očigledno nije pridavao veliki značaj, sada imamo naslijeđeni sistem koji pokušavamo ispraviti za nove generacije koje dolaze", naveli su iz JU Dom zdravlja KS za "SB".

Povećana potražnja za vakcinama, ima ih dovoljno

Djeci zaraženoj morbilama u Tuzlanskom kantonu, a i u Sarajevskom, zajedničko je jedno - nisu vakcinisani.

Proteklih dana epidemijski stručnjaci naše zemlje upozoravali su da je za siguran kolektivni imunitet u našoj zemlji potrebno da 95 posto stanovništva bude vakcinisano obaveznim vakcinama. Prema posljednjim objavljenim podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, iz 2022. godine vakcinalni obuhvati protiv morbila su iznosili tek malo iznad 50 posto.

alt 

Vakcine koje se daju konkretno protiv morbila i velikog kašlja se nalaze u programu obaveznih imunizacija na osnovu naredbe, a za njihovo neprimjenjivanje zadužene su inspekcije. 

"Po trenutnim informacijama, povećana je potražnja za vakcinacijom u našim službama. Nema mjesta za paniku, vakcina ima dovoljno, prioritet je spriječiti širenje i vakcinisati što više djece, omogućavajući sveobuhvatni lični i kolektivni imunitet protiv zaraznih bolesti", poručili su iz JU Dom zdravlja KS za "Slobodnu Bosnu".

Simptomi morbila

Početni simptomi se javljaju 9-14 dana nakon infekcije i uključuju visoku temperaturu, curenje iz nosa, konjuktivitis, i sitne bijele mrlje na unutarnjoj strani usta (Koplikove mrlje). Nekoliko dana kasnije javlja se osip (morbiliformni), počevši od lica i vrata postepeno šireći se po ostatku tijela. Period oporavka traje 2-3 sedmice. Osip nije isti kao kod pljuskavica (varičela). Često u medijima stavljaju pogrešnu sliku – simptome varičela umjesto morbila.

Uobičajene komplikacije morbila su proliv i infekcija uha. U teže komplikacije spada upala mozga, pluća i smrt, i ove komplikacije su češće kod djece mlađe od pet godina i kod starijih od 20 godina.

(S. Hodžić)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...