IZ JU DOM ZDRAVLJA KS ZA "SB": U Sarajevu 45 djece oboljelo od morbila, vakcinisano preko 2.500

Epidemija je proglašena i u Tuzlanskom kantonu, Bijeljini...a zaraženoj djeci zajedničko je jedno - nisu vakcinisani.

  • Zdravlje

  • 12. Feb. 2024  

  • 0

Na području Kantona Sarajevo proglašena je epidemija zarazne bolesti morbila, za vrijeme koje se preduzimaju mjere predviđene Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, navedeno je u objavi u Službenom listu Federacije BiH.

Kako su naveli iz Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo za "Slobodnu Bosnu", po jutrošnjem izvještaju, do 09.02.2024.godine zaprimljeno je 45 prijava obolijevanja od morbila, od čega je 15 laboratorijski potvrđenih slučajeva.

Epidemija je proglašena i u Tuzlanskom kantonu, Bijeljini...a zaraženoj djeci zajedničko je jedno - nisu vakcinisani.

"Od 25. januara do 10. februara ukupno je vakcinisano 2.577 djece MRP vakcinom", naveli su iz ove JU napominjući kako školski i predškolski dispanzeri, kao i ostale organizacione jedinice Doma zdravlja gdje ima dovoljno pedijatara i gdje se mogu odvojiti zdrava od bolesne djece, nastavljaju vršiti vakcinaciju.

"Podsjećamo da se imunizacija djece osim radnima danima i dalje obavlja subotom na dva punkta, Centar i Novi Grad, te pozivamo još jednom roditelje da se odazovu, bez najave i termina kako bi što prije spriječili dalje širenje ove zarazne bolesti, radnim danima u dvije smjene i subotom od 8 do 15 sati", poručili su iz JU Dom zdravlja KS za "SB" apelujući još jednom na veću kolektivnu svijest što se tiče imunizacije.

Simptomi morbila

Početni simptomi se javljaju 9-14 dana nakon infekcije i uključuju visoku temperaturu, curenje iz nosa, konjuktivitis, i sitne bijele mrlje na unutarnjoj strani usta (Koplikove mrlje). Nekoliko dana kasnije javlja se osip (morbiliformni), počevši od lica i vrata postepeno šireći se po ostatku tijela. Period oporavka traje 2-3 sedmice. Osip nije isti kao kod pljuskavica (varičela). Često u medijima stavljaju pogrešnu sliku – simptome varičela umjesto morbila.

Uobičajene komplikacije morbila su proliv i infekcija uha. U teže komplikacije spada upala mozga, pluća i smrt, i ove komplikacije su češće kod djece mlađe od pet godina i kod starijih od 20 godina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...