DOBIO PODRŠKU PARLAMENTA: U Sjevernoj Makedoniji prvi put premijer Albanac

Xhaferi je bio predsjednik parlamenta prije nego što ga je vladajuća koalicija nominirala za poziciju premijera. Zadaća trenutne vlade jest osigurati poštene i slobodne izbore.

  • Regija

  • 28. Jan. 2024  

  • 0

Parlament Sjeverne Makedonije danas je kao čelnika privremene vlade izabrao Talata Xhaferija, prvog Albanca na tom položaju, koji će voditi zemlju do općih izbora početkom maja, prenosi Hina.

Xhaferi je bio predsjednik parlamenta prije nego što ga je vladajuća koalicija nominirala za poziciju premijera. Zadaća trenutne vlade jest osigurati poštene i slobodne izbore.

Xhaferi je dobio 65 glasova u parlamentu sa 120 zastupnika, pri čemu je opoziciona stranka bojkotirala glasanje iako će imati nekoliko mjesta u privremenoj vladi.

"Obavljat ću ovu dužnost s povjerenjem, čašću i velikom odgovornošću", rekao je Xhaferi zastupnicima prije glasanja.

Albanci čine gotovo 30 posto stanovništva

Xhaferi je postao prvi albanski premijer u zemlji. Albanci čine otprilike 29.5 posto stanovnika u Sjevernoj Makedoniji, gdje živi oko 1.8 miliona ljudi.

Izbori su zakazani za 8. maj, a najveće pitanje za novi parlament i vladu bit će promjena ustava radi priznavanja bugarske nacionalne manjine.

Bugarska će zauzvrat dozvoliti svom susjedu da započne pregovore o članstvu s Evropskom unijom.

Sjeverna Makedonija se suočila s mnogo unutarnjih uspona i padova od 2001. kada je izbio sukob između vladinih snaga i pobunjenih etničkih Albanaca koji su zahtijevali veća prava.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...