"OVO JE NEZAPAMĆENO"; PAKLENA SITUACIJA U TEXASU, BUKTI SUKOB SA BIDENOM: 40.000 kamiona ide ka granici, ima mrtvih

Konvoj od 40.000 kamiona, pod nazivom "Vratimo našu granicu", koji zagovara jaču graničnu bezbjednost, danas je krenuo iz Norfolka prema Eagle Pasu.

  • Svijet

  • 30. Jan. 2024  

  • 2

"Eagle Pass" u Teksasu pretvorio se u epicentar opasnog sukoba između Teksasa i saveznih vlasti oko toga kako se uhvatiti u koštac s migrantskom krizom i ko ima nadležnost nad tim dijelom američko-meksičke granice.

Spor se zaoštrio 10. januara, kada su teksaške vlasti blokirale agente američke granične policije na području Eagle Passa.

Ovo područje uključuje Šelbi Park, gradski park na rijeci Rio Grande koji je sada ograđen žilet-žicom, što ometa pristup graničnoj patroli, piše CNN. 12. januara , nakon što je teksaški vojni dio "zauzeo i osigurao Šelbi Park", dvoje djece i majka utopili su se u obližnjem dijelu reke Rio Grande. Sada se teksaški i američki zvaničnici međusobno optužuju da su doprinijeli toj tragediji.

Sukob između Teksasa i savezne vlade oko kontrole američko-meksičke granice dodatno se zaoštrio zadnjih dana nakon što je teksaški guverner Greg Abbott najavio da će "prkositi Bidenovo administraciji i Vrhovnom sudu SAD-a", naredivši postavljanje još više žilet-žice kako bi se odvratila migracija. Vrhovni sud ranije je naredio Teksasu da ukloni žicu duž granice.

alt

Foto: Lokman Vural Elibol / AFP / Profimedia

Konvoj od 40.000 kamiona, pod nazivom "Vratimo našu granicu", koji zagovara jaču graničnu bezbjednost, danas je krenuo iz Norfolka prema Eagle Pasu.

Konvoj ide prema južnoj granici i planira da održi skupove na glavnim graničnim ulaznim tačkama.

"Čujem da 40.000 vozača kamiona dolazi iz cijele zemlje i Kanade", rekao je organizator Džon Hadžins. Polazak konvoja iz Virdžinije označava početak onoga što bi moglo biti značajan događaj u sukobu o bezbjednosti granica.

"Svjedoci smo nezapamćenog sukoba na granici, koji testira temelje SAD-a i Vrhovnog suda", rekao je Haime Vaskez, advokat za imigraciju.

26 republikanskih guvernera podržalo Teksas

Više od 20 republikanskih guvernera potpisalo je pismo podrške Teksasu.

alt

Foto: Lokman Vural Elibol / AFP / Profimedia

"Želim zahvaliti svojim kolegama iz cijele zemlje na podršci dok Texas obavlja posao koji Biden odbija da obavi“, rekao je Ken Pakston, glavni državni tužilac Teksasa.

"Invazija, potaknuta Bidenovim odbijanjem da slijedi savezni zakon, najveća je prijetnja s kojom se ova zemlja suočava. Texas će nastaviti da čini sve što je u njegovoj moći da zatvori granicu i zaštiti Ameriku", dodao je.

alt

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Spominje se otcjepljenje

U saopćenju objavljenom prošle nedjelje, Abbott je rekao da je "savezna vlada prekršila kompakt između savezne vlade i država" i najavio da je rasporedio Texašku nacionalnu gardu i drugo državno osoblje za javnu bezbjednost da "osiguraju texašku granicu".

"Riječ kompakt (compact) kod nekih izaziva zabrinutost, jer je to način na koji se sedam od 11 država koje su se otcjepile (uključujući Texas) pozivalo na Ustav u svojim uredbama o tokom Građanskog rata", kaže istoričar Građanskog rata Stiven Vest.

Članovi američkog Senata u Vashingtonu rade na mogućem dogovoru oko pitanja imigracija. Izvori za CBS kažu da bi se dogovor mogao sklopiti sljedeće nedjelje. Prema dogovoru, zakon bi dao predsjedniku ovlaštenja da pauzira obradu zahtjeva za azil tokom naglog porasta broja ilegalnih prelazaka granice. Osim toga, govori se o uvođenju mjera brže deportacije i skraćivanju vremena čekanja na odluke o azilu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...