BORIS TADIĆ, BIVŠI PREDSJEDNIK SRBIJE: "Suđenje za ubistvo Ćuruvije bilo marketing za uzdizanje vlasti"

"Nisam zloupotrebljavao svoju funkciju da bih kreirao lažne sudske procese zarad popularnosti..."

  • Regija

  • 03. Feb. 2024  

  • 1

Predsjednik Socijademokratske stranke Boris Tadić reagovao je povodom presude u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije kojom su okrivljeni za ubistvo – Radomir Marković, Milan Radonjić, Miroslav Kurak i Ratko Romić oslobođeni krivice, ocijenivši da je suđenje nije bilo stvarno, već marketing za uzdizanje vlasti.

„Svi oni koji su aplaudirali ovom suđenju za ubistvo Ćuruvije i optuživali našu vlast da nije postojala politička volja za rešavanje ovog slučaja, iza kog je nesumnjivo stajao Miloševićev sistem, suštinski se ne razlikuju od onih koji su aplaudirali i hapšenju Miškovića. I u jednom i u drugom slučaju jedino su rasli procenti Vučićeve popularnosti, dok se pravna država potpuno urušavala na oltaru tog političkog marketinga“, navodi Tadić na X-u.

Tadić navodi da u toku svog predsjedničkog mandata činio da budu osuđeni počinioci ovog zločina i ulagao napore da pravda bude konačno zadovoljena, prenosi N1.

"Međutim, nisam zloupotrebljavao svoju funkciju da bih kreirao lažne sudske procese zarad popularnosti, jer takvi spektakli vode ne samo urušavanju pravne države, već i oslobađanju potencijalnih izvršilaca krivičnih dela. Na osnovu saznanja koje imam, moje mišljenje je da su svi koji su sada oslobođeni u različitim ulogama učestvovali u ubistvu Slavka Ćuruvije. Ali, na osnovu optužnice te uloge su im podeljene tako da je to neminovno vodilo ovakvom ishodu. Drugim rečima, ovakav ishod je bio izvestan i pre početka samog suđenja“, ističe Tadić.

Kako je naveo, to što je pravnu državu i pravdu stavljao iznad lične popularnosti mu se nerijetko zamjeralo kao „nedostatak političke volje“.

„A istina je da smo zapravo gradili pravnu državu u kojoj bi bili uhapšeni počinioci krivičnih dela onda kada stvarno postoje dovoljni pravni osnovi za to, kako bi u stvarnim sudskim procesima bili i osuđeni. I tako je i bilo. Svi koji su epilogom ovog suđenja iznenađeni, istovremeno pokazuju da ne razumeju da sve vreme od 2012. ovom zemljom vlada isti mrak u kom je ovakav epilog zakonomeran. Svako ko je pratio ovaj proces, mogao je videti da je u pitanju marketing u svrhu uzdizanja ove vlasti i napada na našu vlast, a ne stvarno suđenje. Nažalost, to očigledno namerno nisu videli čak i oni koji su na najistaknutijim pozicijama u borbi za rešavanje ubistva novinara“, istakao je Tadić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...