PRVA SLUŽBENA TRKA: Joe Biden pobijedio na stranačkim predizborima u američkoj saveznoj državi koja je bila prekretnica…

Republikanski predizbori u Južnoj Karolini održavaju se 24. februara.

  • Svijet

  • 04. Feb. 2024  

  • 0

Američki predsjednik Joe Biden pobijedio je u nedjelju na predizborima Demokratske stranke u Južnoj Karolini - prvoj službeno odobrenoj utrci u stranačkoj nominacijskoj sezoni – koja pokazuje da dominira nad dva druga kandidata.

Iako je Biden (81), imao malo protivljenja, glasanje se pozorno pratilo zbog zabrinutosti oko njegove popularnosti, posebno među afroameričkim biračima.

Prije četiri godine upravo je glasanje Afroamerikanaca Južne Karoline na predizborima u toj saveznoj državi pomoglo u rasplamsanju njegove kampanje i na kraju ga dovelo do Bijele kuće.

Biden, nepopularan sadašnji predsjednik koji se suočava s malom konkurencijom za nominaciju svoje stranke na sljedećim državnim predizborima koji vode do američkih izbora 5. novembra, nadao se nadmoćnoj pobjedi u Južnoj Karolini.

Demokratski dužnosnici s kojima je razgovarao Reuters očekivali su negdje između 100.000 i 200.000 ukupnih glasova na primarnim izborima.

Bivši američki predsjednik Donald Trump favorit je za republikansku predsjedničku nominaciju nakon što je trijumfirao u Iowi i New Hampshireu.

Republikanski predizbori u Južnoj Karolini održavaju se 24. februara.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...