RADNIKA NI ZA LIJEKA: Tri mjeseca uoči početka turističke sezone na Jadranu traže se sezonski radnici iz ovih oblasti…

Prošle godine je zaposleno 17.360 sezonskih radnika, od kojih su većina strani državljani.

  • Ekonomija

  • 04. Feb. 2024  

  • 0

Oglasne stranice preplavljene su potražnjom za sezonskim radnicima širom Hrvatske, a poslodavci tragaju za osobljem u ugostiteljstvu, trgovini, hotelima te drugim sektoru turizma. Kuhari, konobari, recepcioneri, čistačice, sezonsko kabinsko osoblje, radnici u skladištima, radnici u trgovinama…

Problemi s manjkom radne snage su sve izraženiji, posebno jer mnogi domaći radnici odlaze u inozemstvo, a poslodavci se okreću stranim radnicima iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Filipina, Nepala i drugih zemalja.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, konobari su najtraženiji sezonci, slijede prodavači, kuhari, sobarice i čistačice.

Prošle godine je zaposleno 17.360 sezonskih radnika, od kojih su većina strani državljani.

Mnogi poslodavci muku muče s pronalaskom adekvatne radne snage.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...