HOĆE LI SE KOŠARAC PRIDRUŽITI DODIKU U SUDSKIM KLUPAMA: Proglašenjem 9. januara državnim praznikom ministar Košarac počinio krivično djelo za koje je predviđeno do 5 godina zatvora?!

Također, onome ko počini navedeno kazne djelo predviđeno je izricanje kazne „prestanka službene dužnosti i prestanka zaposlenja“.

  • Politika

  • 04. Feb. 2024  

  • 0

Kako piše portal BN, dužnosnici i zaposlenici u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske na različite načine su odbrazložili odsustvo sa posla Devetog januara, jednostrano proglašenog praznika kojeg je Ustavni Sud BiH proglasio neustavnim.

GODIŠNJI ODMOR, ILI PRAZNIK

Prema saznanjima ovog portala, u Ministarstvu sigurnosti BiH na čijem se čelu nalazi ministar Nenad Nešić za radnike iz Republike Srpske koji 9. januara nisu bili na poslu upisano je da su koristili godišnji odmor. Na isti način, kao godišnji odmor,  je odsustvo sa posla toga dana „knjiženo“ i za zaposlene u Ministarstvu financija i trezora BiH na čijem je čelu Srđan Amidžić.

Samo je u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH na čijem je čelu ministar Staša Košarac neustavni 9. januar prikazan kao državni praznik.

Prema analizi portala BN u državnim  agencijama u kojima su na čelu kadrovi srpske nacionalnosti odsustvo radnika  9.januara uglavnom je, također,  pravdano godišnjim odmorom.

ŠTA PREDVIĐA ZAKON

Ako se navodi ovog portala pokažu isitnitim, proglašavajući Deveti januar za državni praznik, ministar Staša Košarac je prema Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona krivičnog zakona Bosne i Hercegovine počinio ozbiljno krivično djelo. Podsjetimo, riječ je o tzv. „Schmidtovom zakonu“ na osnovu kojeg se posljednjih nedjelja sudi Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću.

U Članu 3. novog Krivičnog zakona piše: „Službeno lice u instituciji Bosne i Hercegovine, Federacije BiH, Republike Srpske, Brčko Distrikta...koje ne primijeni ne provede, ne izvrši, ili na drugi način ne poštuje konačnu i obavezujuću odluku Ustavnog suda BiH, uključujući i privremenu mjeru, konačnu i izvršnu odluku  Suda Bosne i Hercegovine i Doma za ljudska prava Bosne i Hercegovine, ili Evropskog suda za ljudska prava....KAZNIT ĆE SE KAZNOM ZATVORA OD ŠEST MJESECI DO PET GODINA!“

Također, onome ko počini navedeno kazne djelo predviđeno je izricanje kazne „prestanka službene dužnosti i prestanka zaposlenja“.

Prema tome, na potezu je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine koje bi trebalo provjeriti „ispunjava“ li ministar Staša Košarac „kriterije“ za kazneno sankcionisanje zbog ignorisanja presude Ustavnog suda BiH o (ne) ustavnosti 9. januara?!

(SB)    

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...