KRŠ I LOM NA CESTI: Električni automobil projurio kroz zaštitnu ogradu, pogledajte kako je sve završilo…

Ograde moraju biti dovoljno čvrste da zaustave električne behemote, ali i elastične da apsorbiraju energiju lakših vozila.

  • Auto

  • 04. Feb. 2024  

  • 0

Znanstvenci sa Univerziteta Nebraska-Lincoln nedavno su testirali jedan segment, odnosno proveli su test sudara s električnim pick-upom Rivian R1T (3175 kg). Ideja je bila vidjeti mogu li zaštitne ograde, kakve su na autocestama, zaustaviti vozilo koje se kretalo 96 km/h. Očekivano, Rivian je kroz ogradu projurio kao da je od papira, a nije ga do kraja zaustavio ni prvi red betonskih blokova.

Dva su problema, masa koja je veća od klasičnih benzinaca i dizelaša 20 do 30 posto, ali električna vozila imaju i niže težište zbog baterija ugrađenih u podnicu.

Aktuelne sigurnosne ograde ne anticipiraju tu konstrukcijsku specifičnost. Zbog toga je, u sličnom testu 2018. godine, Tesla Model 3 prošao ispod ograde, uz najavu katastrofalne ozljede putnika u pravoj nesreći. Dakle, dizajn novih ograda postaje nužnost s novim zahtjevima. Ograde moraju biti dovoljno čvrste da zaustave električne behemote, ali i elastične da apsorbiraju energiju lakših vozila.

Istraživanje dijelom financira američka vojska, koja vjeruje da je to pitanje od velike važnosti za nacionalnu sigurnost. Zabrinutost je da bi kriminalci ili teroristi mogli upotrijebiti električno vozilo da sruše barijere koje okružuju osjetljive lokacije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...