MILE DANAS PONOVO NEGIRAO BiH, PA SE RASPISAO PO TWITTERU: Bave se Sebijom (Izetbegović), Ramo Isak za njih diplomatski gigant

Dodik kaže da je svaka američka administracija bila posvećena stanju i odnosima u BiH, ali je samo ova očigledno zainteresovana da to stanje pogorša i poremeti odnose.

  • Vijesti

  • 04. Feb. 2024  

  • 2

"Кako je moćna Amerika došla na ove grane? Svijet je u vrtlogu sukoba, vri na svakom dijelu planete, a državni sekretar SAD-a bavi se bh. gasom, njegov pomoćnik Sebijom (Izetbegović), ambasador respiratorima i poslovnicima o radu", poručio je ovo predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik koji dodaje da pored njih federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak djeluje kao diplomatski gigant.

“Ovo ni Nadrealisti nisu mogli da zamisle. Nastup O'Briena u Sarajevu demonstracija je bahatosti i odsustva ideja. Dok su mu puna usta suvereniteta BiH, podržava samozvanca koji je direktna negacija suverenosti “, napisao je Dodik na mreži X.

On dodaje da O’Brien govori o prijateljstvu prema narodima u Bosni i Hercegovini, a „tretira te iste narode kao divlje horde iz kamenog doba kojima će on donijeti vatru“.

Dodik kaže da je svaka američka administracija bila posvećena stanju i odnosima u BiH, ali je samo ova očigledno zainteresovana da to stanje pogorša i poremeti odnose.

“Nekadašnji ambasador SAD-a u BiH Thomas Miller je govorio: “Bolji je i najlošiji dogovor domaćih političara, jer je dogovor, nego nametanje”. Danas nam dolaze diplomate koje nastoje da takve dogovore sruše, koje ih negiraju i omalovažavaju. Dogovor koji smo mi postigli ima za cilj da građani u BiH budu zadovoljni, da im bude bolje, da krenemo putem članstva u EU, a ne da njim bude zadovoljan O'Brien”, ističe Dodik.

On kaže da je Dejtonski sporazum veliki uspjeh tadašnje administracije SAD-a.

Entiteta Republika Srpska, dodaje Dodik, vodi politiku poštovanja Dejtonskog sporazuma.

“Paradoksalno je da mi branimo američki uspjeh od američkih diplomata. Imam suverenu odluku građana Republike Srpske na izborima da budem predsjednik. I zakleo sam se da ću poštovati Ustav i zakone. Svoje srce, riječ i život daću samo svom narodu i Republici Srpskoj”, ističe Dodik.

On kaže da je tu da poštuje volju građana, da se dogovara s “predstavnicima druga dva naroda“, poštujući njihove interese.

“Tu sam da Republika Srpska bude partner svima, ali podanik nikome”, navodi Dodik.

Podsjećamo, pomoćnik državnog sekretara SAD-a za Evropu i Evroaziju O’Brien je tokom nedavne posjete Sarajevu uputio oštre kritike liderima SNSD-a, HDZ-a i SDA, Miloradu Dodiku, Draganu Čoviću i Bakiru Izetbegoviću.

On je, između ostalog, rekao da lider SNSD i njegova stranka „već godinama usmjeravaju ugovore prema članovima njegove porodice i prijateljima“.

Brojne su optužbe o nedoličnom ponašanju u raznim granama industrije u RS-u, od nekonkurentnih ugovora koji su na sumnjiv način dodijeljeni kompanijama pod kontrolom njegove porodice do sankcionisanog medija gospodina Dodika, ATV – tvrdi O’Brien.

On je rekao da je Dodik, nakon što je stupio na poziciju predsjednika Republike Srpske, sam “sebi dodijelio sredstva u iznosu od 56,5 miliona maraka (28,7 miliona dolara) za kancelariju predsjednika RS-a, što je povećanje od više od 400 posto u odnosu na prethodnu godinu”.

“U isto vrijeme, gospodin Dodik traži dodatna sredstva izvan institucija vlasti Bosne i Hercegovine. Nakon mjeseci očajničkih pokušaja da osigura sredstva iz izvora kao što su Rusija, Mađarska i NR Kina, gospodin Dodik izvršio je pritisak na lokalne banke da pruže novčanu podršku izdavanjem domaćih obveznica. One su ekvivalent visokokamatnim zajmovima. To nije održivo. Glasači u RS-u imaju pravo znati koliko duguju”, rekao je O’Brien.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...