KRAĆI RAD ZA ISTU PLATU: Njemačka pokrenula primjenu četverodnevne radne nedjelje, testiranje će trajati POLA GODINE

Prema podacima Centralne banke Njemačke (Deutsche Bundesbank), vrhunac produktivnosti u ovoj zemlji bio je u novembru 2017. godine i od tada se kontinuirano smanjuje. Međutim, ta je produktivnost još uvijek daleko veća od produktivnosti drugih velikih evropskih ekonomija.

  • Evropa

  • 04. Feb. 2024  

  • 0

U 45 kompanija širom Njemačke počela je primjena četverodnevne radne nedjelje, tokom koje će se utvrđivati učinci četverodnevne radne nedjelje na platu kakva je bila tokom petodnevne radne nedjelje. Testiranje će trajati pola godine.

Inicijativu za četvorodnevnu radnu nedjelju vodi berlinska konsultantska kompanija Intraprenor u saradnji s neprofitnom organizacijom 4 Dej Vik Global (4DWG). Zagovornici skraćivanja radne nedjelje nadaju se da će to učiniti radnike srećnijim i produktivnijim u vrijeme kada je rast produktivnosti u Njemačkoj spor i postoji manjak radne snage.

Prema podacima Centralne banke Njemačke (Deutsche Bundesbank), vrhunac produktivnosti u ovoj zemlji bio je u novembru 2017. godine i od tada se kontinuirano smanjuje. Međutim, ta je produktivnost još uvijek daleko veća od produktivnosti drugih velikih evropskih ekonomija.

Prema pristalicama četvorodnevne radne nedjelje i većini onih koji su imali priliku da rade četiri dana u nedjelji, to bi povećalo dobrobit radnika, učinilo ih produktivnijima. Vjeruje se da bi to ohrabrilo one koji ne žele da rade jer smatraju da je petodnevna radna nedjelja predug da bi dobili posao. Dakle, postoji mogućnost ublažavanja problema nedostatka radne snage.

Njemačka komora za trgovinu i industriju (DIHK) objavila je u novembru 2023. da se polovina njemačkih kompanija bori s popunjavanjem radnih mjesta. Izvršni direktor DIHK Achim Dercks istakao je kako su hiljade nepopunjenih radnih mjesta prošle godine uzrokovale gubitak od 90 milijardi evra, što je više od dva odsto njemačkog BDP.

Prema istraživanju kompanije Forsa, 71 odsto zaposlenih Nijemaca želi imati mogućnost da rade četiri dana u nedjelji. Više od tri četvrtine podržava Vladinu odluku o razmatranju uvođenja četvorodnevne radne nedjelje, a dva od tri poslodavca takođe podržavaju Vladinu odluku.

Značajna većina (75 odsto) smatra da bi četvorodnevni radna nedjelja bio poželjan za zaposlene, dok 59 odsto smatra da bi bio prihvatljiv za poslodavce. Gotovo polovina poslodavaca (46 odsto) smatra da je testiranje četverodnevnog radne nedjelje izvodljivo na radnom mjestu, prenosi Blic.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...