VELIKI SKANDAL TRESE HRVATSKU: Plenković ne odustaje od Turudića, SDP-ovac otkriva zakulisne radnje –„Vraća se Milijan Brkić…“

Grmoja je rekao kako je Turudić očito lagao. Smatra da poruke protiv Turudića vjerovatno izlaze iz DORH-a i USKOK-a.

  • Regija

  • 06. Feb. 2024  

  • 0

Vlada Republike Hrvatske ne odustaje od izbora Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika, o čemu bi sutra trebao glasati Hrvatski sabor. Rekao je to sinoć premijer Hrvatske Andrej Plenković nakon sastanka Predsjedništva HDZ-a.

Ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica izjavio je jučer u Dnevniku HTV-a da je HDZ ustrajan podršci Turudiću kao najkvalitetnijem kandidatu, odabranom na temelju transprentne procedure.

Osvrnuo se i na kritike oporbe koja zaziva nove izbore i najavu Sandre Benčić o prijavi Europskoj komisiji.

- Ne znam što će pisati u toj prijavi, koja je to povreda prava Europske unije ili povreda osnivačkih ugovora. Čini mi se je to još jedna greška i pogrešan potez oporbe koja nema nikakvih drugih argumenata, kazao je.

Izbor Ivana Turudića već je danima aktuelna tema, ponajviše zbog njegovih sastanaka sa Zdravkom Mamićem i poruka koje je razmjenjivao s Josipom Rimac, koje su dospjele u javnost.

Predsjednik RH Zoran Milanović zbog svega je premijeru Andreja Plenkoviću predložio sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Uoči najavljenog glasanja za novog glavnog državnog odvjetnika u srijedu i dalje pljušte oporbene reakcije na druženja kandidata Ivana Turudića s osuđenicima i optuženicima, uz zahtjev da se umjesto o tome glasa o raspuštanju Hrvatskog sabora i ide na izbore.

Državno sudbeno vijeće (DSV) nije ovlašteno komentirati ono što bi se moglo pojaviti u nekom postupku pred tim tijelom, odgovorio je predsjednik DSV-a Darko Milković na pitanje o porukama koje je sudac i kandidat za šefa DORH-a Ivan Turudić razmjenjivao s Josipom Pleslić.

- Sve ono što se može eventualno pojaviti u nekom postupku pred DSV, to DSV nije ovlašten komentirati sukladno praksi Europskog suda pravde, naveo je kratko Milković u odgovoru Hini.

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić, koji je po zakonu ovlašten za pokretanje stegovnih postupaka, u nedjelju je na upit N1 planiraju li poduzeti kakve korake u svjetlu objavljenih poruka odgovorio da će provjeriti navode te nakon toga donijeti odluku.

Nikola Grmoja, Most, naglasio je kako je očito da je bilo puno mutnih radnji i lobiranja između Ivana Turudića, Josipe Rimac i  Milijana Brkića.

- Najviše mi je mučno kada mutne radnje pokušavaju opravdati time što koriste blaženog Alojzija Stepinca, kada se kriju iza domoljublja, to je gadljivo, rekao je.

Grmoja je rekao kako je Turudić očito lagao. Smatra da poruke protiv Turudića vjerovatno izlaze iz DORH-a i USKOK-a.

- Taj DORH i USKOK je jednako, ako ne i više, korumpiran i kompromitiran. Ja sam u više navrata rekao da temelje DORH-a treba uzdrmati. Možda su teške riječi, ali DORH treba razmontirati i izgraditi novi, neovisni DORH, poručio je.

Mišel Jakšić iz SDP-a je istaknuo kako informacije koje izlaze u javnost postavlja pitanje hoće li imati neovisan DORH.

- Veliko je pitanje tko će DORH-u nakon ovoga svega više vjerovati? Imamo masu ljudi koji ne mogu u hrvatskom pravosuđu riješiti svoje male egzistencijalne probleme, razvlači se pet, 10, 15 godina, a s druge strane imaju prilike gledati kako u režiji interesnih grupacija prolaze, Zdravko Mamić, Josipa Rimac... Je li ovo pravosuđe kakvo želimo imati?

Jakšić je rekao kako se je iz cijele ove priče na mala vrata vidljiv povratak Milijana Brkića u vrh HDZ-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...