KINESKA NOVA GODINA PROSLAVLJENA U SARAJEVU: Na svečanost stigli Dodik, Krišto, Višković...

Proslavi kineske nove godine prisustvovale su brojne ličnosti iz javnog i političkog života BiH, kao i predstavnici diplomatskog kora.

  • Vijesti

  • 08. Feb. 2024  

  • 0

Uprkos promjenama na međunarodnoj sceni, Kina uvijek poštuje suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i ne miješa se u njena unutrašnja pitanja, dok se BiH uvijek pridržava politike jedne Kine - izjavio je ambasador Narodne Republike Kine u BiH Ji Ping, na proslavi koju je Ambasada NR Kine u BiH organizirala u Sarajevu povodom Kineske nove godine koja nastupa 10. februara.

Proslava je ujedno bila i oproštajni prijem ambasadora Jia koji nakon pet godina mandata napušta Bosnu i Hercegovinu.

On je rekao da mu je proteklih pet godina donijelo puno dragih uspomena koje su svjedočile stabilnom i zdravom razvoju bilateralnih odnosa Kine i BiH.

"Vlade dvije zemlje ojačale su ekonomsku i trgovinsku saradnju, kao i međuljudsku razmjenu, ostvarujući novi napredak u različitim oblastima. Na političkom polju, naše međusobno povjerenje dodatno je produbljeno", istakao je ambasador Ji.

U oblasti ekonomije i trgovine dvije zemlje su ostvarile plodonosnu saradnju, naglasio je Ji, te spomenuo zajednički početak izgradnje prve dionice autoputa, prvog mosta, prve bolnice, prve brane, prvog vjetroparka i prve solarne elektrane, kao i uspješnog puštanja u promet prve gradske tramvajske pruge i prvog projekta pametne poljoprivrede.

"Odnos Kine i BiH je živopisna manifestacija kineskih diplomatskih vrijednosti, a to je poštivanje dobre vjere i promicanje dobre volje. U skladu s ciljem kineskog puta modernizacije, Kina će nastaviti voditi diplomatiju velike zemlje s kineskim obilježjima, u skladu s principima samopouzdanja i neovisnosti, otvorenosti i inkluzivnosti, pravičnosti i pravde, te win-win saradnje" - istakao je Ji, te dodao da se Kina pridržava izgradnje zajednice sa zajedničkom budućnošću čovječanstva i predana je nezavisnoj vanjskoj politici mira.

Proslavi kineske nove godine prisustvovale su brojne ličnosti iz javnog i političkog života BiH, kao i predstavnici diplomatskog kora.

Pored kratkog kulturnog programa, prisutnima se obratio i predsjednik Udruženja prijateljstva BiH i Kine te izvršni direktor Centra za promociju i razvoj Inicijative “Pojas i put” Faruk Borić, koji je odlazećem ambasadoru NR Kine u BiH uručio zahvalnicu za nesebičan i sveobuhvatan doprinos razvoju prijateljskih odnosa dvaju država.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...