VRIJEME JE ZA BEBE: Oglas za posao tuzlanske pekare izazvao brojne reakcije, oglasio se i gazda...

Vlasnici kažu da ovo nije ništa novo, nego da je riječ o standardnim uslovima u njihovoj firmi koji već dugo poštuju.

  • Društvo

  • 09. Feb. 2024  

  • 0

U masi negativnih vijesti posebno ako se osvrnemo na poslijednja dva dana i Tuzlanski kanton, postoje i pozitivne priče koje vraćaju nadu u bolje ljude, ali i bolje sutra. Ovo su primjeri koji zaslužuju pažnju javnosti. Naime, oglas jedne tuzlanske pekare objavljen je pod sloganom “Vrijeme je za bebe”.

U našem društvu žene su često u strahu da će zbog trudnoće ostati bez posla, a vlasnik pekare iz Tuzle svojih šest uposlenica koje su na trudničkom i porodiljskom tretira onako kako bi i trebalo. Kaže, njih će dok su na najslađem odsustvu zamjeniti nove radnice, ali to ne znači da će dobiti otkaz kada se stara garda radnica vrati. Naprotiv, obećava da će ih zadržati na radnom mjestu i vjeruje da će ovim gestom ohrabriti ih da ostanu u Bosni i Hercegovini i da se ovdje odvaže na formiranje porodice.

Dok je u uređenim državama vijest da je uposlenica dobila otkaz zbog trudnoće, u Bosni i Hercegovini je vijest ako posao zadrži, jer na narušavanje ljudskih i radničkih prava smo, čini se, već naviknuti. Zato nije ni čudno da su hiljade korisnika na društvenim mrežama vidjele, podržale i podijelile oglas za posao  tuzlanske pekare. Vlasnici kažu da ovo nije ništa novo, nego da je riječ o standardnim uslovima u njihovoj firmi koji već dugo poštuju.

“Sve naše uposlenice koje ostanu u drugom stanju i nakon što prođu trudničko i porodiljsko bolovanje, uvijek imaju svoje radno mjesto zagarantovano u našoj firmi”, poručuje vlasnik pekare Muharem Kabil.

Među šest uposlenica koje su trenutno na trudničkom ili porodiljskom odsustvu je i Emina Bajrami Hodžić. Emina je već šest godina dio ovog kolektiva koji, kako kaže, ne bi mijenjala. Podrška poslodavca u njenoj odluci da bude majka uz zadržavanje radnog mjesta je rijetka, a vrlo važna.

“To je u današnjem vremenu veoma važna stvar i predstavlja jednu olakšicu i sigurnost za buduću majku”, ističe ona..

Istu podršku je dobila i uposlenica Emina Vrabac. Za 14 godina koliko radi u ovoj pekari postala je majka dvoje djece, a njeno radno mjesto je uvijek, bez sumnje, čekalo.

“Počela sam kao djevojka, osnovala sam porodicu, dvoje djece, toliko dugo sam tu, zadovoljna sam svojim radom, šefovima”, kaže za FTV Emina.

Da bi dodatno podržali svoje uposlenike i njihove porodice, vlasnici nude i bonuse za školarce i bebe, neradnu nedjelju i brojne druge pogodnosti. Na ovaj oglas su se za samo 24 sata prijavile desetine kandidata, a vlasnici kažu da nisu očekivali ovakav odjek. No, uvidjevši koliko su normalni uslovi za rad rijetkost, nadaju se da će ova vijest podstaknuti i druge poslodavce da učine isto, jer zadovoljan radnik je temelj za razvoj firme.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...