NIŠTA NIJE SLUČAJNO: Znate li zbog čega neki automobili imaju zelene kapice na ventilima automobilskih guma..

Zauzvrat bi automobilske gume tada trebale manje gubiti pritisak i jedva da ćete ih trebati provjeravati.

  • Auto

  • 12. Feb. 2024  

  • 0

Zeleni poklopci ventila na točkovima automobila rijetko se viđaju, ali ih ima. Zašto baš zelena boja?  Ti su točkovi, umjesto da budu napunjeni mješavinom s kisikom, napuhani dušikom. Kažu da dušik ima mnogo prednosti. Njegove karakteristike sprečavaju oksidaciju gume te smanjuju mogućnost izbijanja požara, budući da nema oksidansa.

Korištenjem dušika pri pumpanju guma bavio se Njemački autoklub (ADAC) i objavio je svoje savjete nakon niza testiranja.

Prodavači guma to snažno promoviraju: punjenje sve četiri gume dušikom ili takozvanim plinom za gume košta oko 12 eura u Njemačkoj.

Zauzvrat bi automobilske gume tada trebale manje gubiti pritisak i jedva da ćete ih trebati provjeravati. Čak se kaže da dušik pozitivno utječe na trošenje i trošenje goriva.

Istina je: dušik ima lošiji koeficijent difuzije od kisika zbog svojih malo većih molekula, pa zato malo sporije izlazi iz gume. No testovi su pokazali da su razlike u tlaku između guma punjenih zrakom i dušikom bile minimalne nakon nekoliko mjeseci, odnosno gotovo neprimjetne.

Drugi argument u korist punjenja dušikom je manji rizik od požara. Zbog toga se gume komercijalnih zrakoplova, automobila Formule 1 ili čak transportera opasne robe obično pune dušikom umjesto zrakom. To ima smisla, jer su ove gume izložene ekstremnim opterećenjima i mogu početi gorjeti u slučaju ekstremnih ubrzanja u slučaju kvara ili nedovoljnog tlaka zraka. Dušik ima prednost što je nezapaljiv. Kisik je, pak, osnova svakog otvorenog plamena. Međutim, ta se prednost ne može prenijeti na uobičajene automobilske gume. Temperaturna opterećenja na gumama koja se javljaju na utrkama Formule 1 i kada zrakoplovi slijeću daleko su od dosega u cestovnom prometu.

Dakle, prednosti punjenja guma dušikom postoje, ali su minimalne. Punjenje dušikom ne oslobađa vas obaveze redovitog provjeravanja tlaka – u gumama svakih 15 dana. Sami procijenite trebate li ulagati u punjenje guma dušikom.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...