DRAGAN BURSAĆ, SVE PO SPISKU: „Eto vam stav Dragana Čovića, a bogme i mnogih koji su se do 2022. zaklinjali u građansku BiH…“

Ovaj prijedlog je Čović ranije, po dogovoru, dostavio partnerima, a sada je dostupan i javnosti.

  • Društvo

  • 13. Feb. 2024  

  • 1

Iz Hrvatskog narodnog sabora saopćeno je da su ovih dana intenzivirane aktivnosti u vezi s integritetom izbornog procesa i načinom izbora članova CIK-a BiH. Prioritet i dalje ostaje izbor člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. Prijedlog izmjena zakona koji se na ovo odnosi, podsjećaju, već je bio na ocjeni pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine, te dobio zeleno svjetlo uz pojašnjenje da ne postoji ugrožavanje vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka.

Hrvatski narodni sabor u Bosni i Hercegovini, kojim predsjedava Dragan Čović, lider HDZ-a, objavio je prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH u dijelu izbora članova Predsjedništva BiH. Ovaj prijedlog je Čović ranije, po dogovoru, dostavio partnerima, a sada je dostupan i javnosti.

Čović je ranije koalicionim partnerima dostavio ovaj prijedlog o kojem su razgovarali na sastanku u Laktašima. On je tada rekao kako je u jedan dokument sastavio sve ono što su tamo "dogovorili", međutim iz Trojke su tvrdili da na Dodikovom imanju ništa nije dogovoreno.

Nakon što je održan naredni sastanak partnera sa državnog nivoa, na press konferenciji je postalo jasno da ovdje ipak ima dogovora. Čović je tada rekao da će mijenjati Izborni zakon BiH u dijelu izmjena članova Predsjedništva BiH, bez promjena Ustava BiH, a predstavnici Trojke su propustili da ga demantuju.

Njegov prijedlog izbora članova Predsjedništva BiH problematičan je jer, plastično objašnjeno, Hrvata bi u ovu instituciju izabrali građani iz tri kantona sa hrvatskom većinom, a ostali bi glasovi postali beznačajni.

Naprimjer, prema prijedlogu HNS-a da bi bio izabran član Predsjedništva BiH iz reda Hrvata, kandidat mora osvojiti najviše glasova od svih hrvatskih kandidata, ali uz uvjet koji je ključan, a to je da mora dobiti najviše glasova u tri od pet navedenih kantona.

Hipotetički, ako naprimjer XY kandidat ukupno osvoji najviše glasova u utrci za člana Predsjedništva iz reda Hrvata, a ne osvoji najviše glasova tri kantona od ukupno pet navedenih i to HNK, ZHK, Kanton 10, SBK i Posavskom kantonu, on neće biti izabran u Predsjedništvo.

U tom slučaju se onda razmatra kandidat koji je drugi po ukupnom broju glasova pa se onda gleda da li je taj kandidat osvojio najviše glasova od drugih hrvatskih kandidata u tri od pet istaknutih kantona.

Ako ni taj kandidat ne zadovoljava ovaj kriterij, onda se uzima trećeplasirani od ukupnog broj glasova za kandidata iz reda Hrvata i tako dalje.

Izbor članova Predsjedništva – prijedlog HNS-a i HDZ-a

  • Članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Predsjedništvo BiH) koji se neposredno biraju s teritorija Federacije Bosne i Hercegovine – jednog Bošnjaka i jednog Hrvata – biraju birači upisani u Centralni birački popis za glasovanje u Federaciji Bosne i Hercegovine. Birač upisan u Centralni birački popis za glasovanje u Federaciji Bosne i Hercegovine može glasovati ili za Bošnjaka ili za Hrvata, ali ne za oba.
  • Svi kandidati Bošnjaci čine listu bošnjačkih kandidata. Izabran je bošnjački kandidat koji dobije najveći broj glasova među bošnjačkim kandidatima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Svi kandidati Hrvati čine listu hrvatskih kandidata sa koje je izabran kandidat ako:

  • dobije najveći ukupan broj glasova među hrvatskim kandidatima u Federaciji BiH uz uvjet da je taj kandidat osvojio najveći broj glasova među hrvatskim kandidatima u najmanje tri od pet županija, i to: Hercegovačko-neretvanskoj, Srednjobosanskoj, Zapadnohercegovačkoj, Hercegbosanskoj i Posavskoj. Ukoliko kandidat koji je osvojio najveći broj glasova u Federaciji BiH ne zadovoljava navedeni uvjet, uzima se sljedeći kandidat sa liste hrvatskih kandidata po broju glasova i tako do kraja liste dok se ne pronađe kandidat koji zadovoljava navedeni uvjet.
  • Ukoliko hrvatski kandidat nije izabran sukladno odredbama stavka 3. točka a) ovog članka, onda je izabran hrvatski kandidat koji dobije najveći ukupan broj glasova među hrvatskim kandidatima u Federaciji BiH uz uvjet da je taj kandidat osvojio najveći broj glasova među hrvatskim kandidatima u najmanje dvije od pet županija, i to: Hercegovačko-neretvanskoj, Srednjobosanskoj, Zapadnohercegovačkoj, Hercegbosanskoj i Posavskoj. Ukoliko kandidat koji je osvojio najveći broj glasova u Federaciji BiH ne zadovoljava navedeni uvjet, uzima se sljedeći kandidat sa liste hrvatskih kandidata po broju glasova i tako do kraja liste dok se ne pronađe kandidat koji zadovoljava navedeni uvjet.
  • Ukoliko hrvatski kandidat nije izabran sukladno odredbama stavka 3. točke a) i b) ovog članka, onda je izabran hrvatski kandidat koji dobije najveći ukupan broj glasova među hrvatskim kandidatima u Federaciji BiH uz uvjet da je taj kandidat osvojio najveći broj glasova među hrvatskim kandidatima u najmanje jednoj od pet županija, i to: Hercegovačko-neretvanskoj, Srednjobosanskoj, Zapadnohercegovačkoj, Hercegbosanskoj i Posavskoj. Ukoliko kandidat koji je osvojio najveći broj glasova u Federaciji BiH ne zadovoljava navedeni uvjet, uzima se sljedeći kandidat sa liste hrvatskih kandidata po broju glasova i tako do kraja liste dok se ne pronađe kandidat koji zadovoljava navedeni uvjet.
  • Ukoliko hrvatski kandidat nije izabran sukladno odredbama stavka 3. točke a), b) i c) ovog članka, onda je izabran hrvatski kandidat koji dobije najveći ukupan broj glasova među hrvatskim kandidatima u Federaciji BiH.
  • Člana Predsjedništva BiH koji se neposredno bira s teritorije Republike Srpske – jednog Srbina – biraju birači upisani u Središnji birački popis za glasovanje u Republici Srpskoj. Izabran je kandidat koji dobije najveći broj glasova.
  • Mandat članova Predsjedništva BiH traje četiri godine, objavio je HNS.

Sve je na društvenim mrežama komentirao novinar i kolumnist Dragan Bursać.

“Član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda mora biti iz HDZ-a, kako bi izbori bili uspješni!” Eto, pojasnio sam vam stav Dragana Čovića, HNS-a, a bogme i mnogih koji su se do 2022. zaklinjali u građansku BiH, poručio je Bursać.

Nakon Bursaća, oglasio se i Edin Mujkić.

-Da dam svoj doprinos: "Ukoliko niti jedan kandidat ne ispunjava ove uslove, komisija kojom predsjedava Dragan Čović će izvršti DNK analizu krvi kandidata i vidjeti koji je to kandidat čije genetske predispozicije odgovaraju HDZ-u.", poručio je Mujkić.

(SB)

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...